Czym słodzić? Temat cukru, słodzików i miodu okiem dietetyka

470
Rate this post
Temat cukru od lat jest bardzo popularny. Podzielone stanowiska są również co do słodzenia napojów – jedni raptownie przechodzą do picia gorzkiej herbaty, drudzy sięgają po zamienniki, a reszta uparcie dosypuje dwie łyżeczki cukru do porannej kawy. A jak jest u Was?
Czym warto słodzić, a czym nie? 
Cukier biały – co z nim nie tak?
Cukier rafinowany – czyli ten bez dodatku substancji zmieniających i wzmacniających smak oraz barwników, to ten wciąż najczęściej wykorzystywany. Jego kaloryczność wynosi 4 kcal w 1g sacharozy. Wiele badań naukowych donosi, że spożywanie cukru może się przyczyniać do chorób serca, cukrzycy typu 2, zwiększenia masy ciała (nadwaga, otyłość) czy próchnicy.
Cukier brązowy – lepszy niż biały?
Cukier brązowy od cukru rafinowanego różni zabarwienie przez niewielki dodatek melasy lub karmelu. Ma on w swoim składzie niewielkie ilości składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, potas i to byłoby na tyle, jeśli chodzi o wyższość na cukrem białym. Cukier nadal jest cukrem – to produkt, który powinien być ograniczany w naszej diecie.
A co z miodem?
Miód to dobry wybór ze względu na zawartość cennych substancji antyoksydacyjnych, witamin i składników mineralnych. Dlatego też fajnie w diecie znaleźć miejsce na pyszny miodek. Ale! Jego kaloryczność jest zbliżona do cukru i ma średni indeks glikemiczny. Aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, warto pamiętać, by nie dodawać go do napojów, które mają więcej niż 45-50 stopni C.
No to może słodziki?
Słodzikom od lat robi się zły marketing – ciągle przewija się temat ich rzekomej rakotwórczości. Kojarzycie jednak erytrol, ksylitol i stewię? Mają one działanie przeciwpróchnicze, przeciwzapalne, mogą zwiększać odporność poprzez wpływ na system immunologiczny. Ich kaloryczność wynosi od 2kcal w 1g (ksylitol), do kaloryczności praktycznie zerowej (Stewia, Erytrol).
Stewia jest ok. 300 razy słodsza od cukru. Jej głównym składnikiem jest naturalny słodzik – stewiozyd, który nie traci swoich wyjątkowych właściwości również podczas gotowania i pieczenia
Ksylitol wygląda identycznie, jak cukier biały, jednak ma od niego znacznie mniej kilokalorii i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ksylitol jest odporny na działanie wysokich temperatur, nie tracąc przy tym swoich naturalnych właściwości.