Pandemia koronowirusa, stres, jesień, obniżony nastrój… to wszystko obniża naszą odporność. A budowanie jej to złożony proces. Jak możemy o nią lepiej zadbać?
Mam dla Was kilka naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności:
– prowadzić zdrową i różnorodną dietę,
– uprawiać aktywność fizyczną,
– znajdować czas na relaks i odpoczynek,
– dbać o higienę.
Co powinno znaleźć się w diecie, aby mieć lepszą odporność?
Zawsze dbaj o urozmaiconą i zbilansowaną dietę. Żadne dodatkowe suplementy czy też cudowne produkty nie podziałają dopóki nie zadbasz o ogólną wartość swojego jadłospisu. Obniżona odporność to niestety także często efekt po prostu niedoborów na skutek prowadzenia ubogiej diety. Na naszą podatność na infekcje wpływa też jadłospis opierający się głównie na wysokoprzetworzonych produktach – jak fast foody, alkohol czy słodycze. Taka żywność niekorzystnie wpływa na naszą mikorbiotę jelitową, a tym samym też odporność. Więcej na ten temat dowiesz się przy okazji omawiania probiotyków.
W przypadku żywienia warto zwrócić uwagę na składniki, które wpływają korzystnie na odporność, np.: witamina C, D i A, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, białko i selen. Jak wpływają na odporność i gdzie je znajdziemy – tego dowiesz się na grafikach. Jednak pamiętaj, że najlepszy efekt da ich połącznie w formie zdrowych posiłków. Nie wiesz od czego zacząć? Tradycyjnie odsyłam do zapoznania się z Piramidą Żywienia, to najlepsza ściągawka dla początkujących.
Posumowanie:
Zdrowy styl życia – czyli dieta, aktywność fizyczna, dbanie o relaks i odpoczynek – mogą doskonale wesprzeć odporność. W codziennej diecie pamiętaj o źródłach witaminy C, D i A, kwasów tłuszczowych omega-3, probiotykach, białku, cynku i selenie. Twórz z nich dania pełne zdrowia, które staną się fundamentem zbilansowanej diety wspierającej odporność. ,