Wielkanocny przepis na szczupłą sylwetkę

315
Rate this post

Wielkanoc, podobnie jak Boże Narodzenie, to czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole, wspólnych posiłków- śniadań, obiadów i kolacji, a te- jak wszyscy wiemy- w święta kuszą nas najbardziej swoim aromatem, smakiem i zapachem.  Suto zastawione stoły i spotkania w kręgu najbliższych osób zdecydowanie osłabiają naszą motywację. Wielkanoc to niestety ciężki okres dla tych, którzy próbują wytrwać na diecie, jak również dla tych, którzy tak jak ja, nie chcą powrócić do pracy w zaawansowanej ciąży spożywczej.

Wartość kaloryczna przykładowych potraw wielkanocnych:

jajko w majonezie – około 200 kcal,
porcja mazurka czekoladowego – 500 kcal,
biały barszcz z kawałkiem kiełbasy – 600 kcal

To tylko kilka świątecznych potraw- taki zestaw to nic w porównaniu do tego co zjadamy w ciągu tych dwóch dni przy świątecznym stole. Jak zorganizować święta, by po ich zakończeniu nie czuć się cięższym o kilka kilogramów? Wystarczy tylko trochę zmodyfikować swoje przepisy i wprowadzić kilka żelaznych reguł:

JAJKA

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkiej Nocy bez jajek. Jedno ma około 90 kcal. W czasie świąt zjadamy ich bardzo dużo, pojawiają się niemal o każdej porze dnia, w różnych wariantach- na miękko, na twardo. Samo żółtko zawiera ok. 70 kcal, dlatego powinniśmy je zastąpić warzywami, podsmażanymi pieczarkami lub farszem.

ŻUREK

Żurek z kiełbaską to pewniak na naszym świątecznym stole. Tłusta, pożywna zupa z dużą ilością dodatków- jajek, kiełbasy czy wędliny. Żurek to, niestety, jedna z bardziej kalorycznych zup. Jak zatem możemy go odchudzić?
Przede wszystkim wybierzmy chudą kiełbasę i gotujmy ją dłużej- tak, aby mogło się wytopić jak najwięcej tłuszczu. Po ostudzeniu wstawiamy garnek do lodówki, dzięki czemu tłuszcz będziemy mogli łatwiej usunąć i dopiero w takiej postaci dodajmy ją do zupy. Postępując w ten sposób możemy zaoszczędzić nawet 50 kcal na jednej porcji żurku.

MAJONEZ

Jest to stały składnik wielkanocnych potraw. Majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Jeśli nie chcemy całkowicie eliminować go ze świątecznych potraw i zachować jego smak  możemy wymieszać go z jogurtem naturalnym- wówczas jego kaloryczność znacznie się obniży. Przykładowo mieszając majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 2:1 kaloryczność naszego majonezu zmniejszy się o ok. 180 kalorii.

SAŁATKI

Sałatek na świątecznych stołach nigdy nie brakuje. Według powszechnej opinii każda sałatka jest niskokaloryczna i zdrowa. Niestety- nic bardziej mylnego. Kaloryczność sałatki zależy nie tylko od głównych składników, ale przede wszystkim- od dodatków. Wśród najbardziej popularnych jest przede wszystkim sos na bazie majonezu, który jest istną bombą kaloryczną. Tutaj należy postępować tak samo, jak przy jajkach z majonezem- dodajemy jogurt odtłuszczony lub mieszamy majonez z jogurtem, obniżając wartość kaloryczną potrawy. Do sałatki dodajmy niskokaloryczne warzywa: sałatę, kapustę pekińską, kalafiora, brokuły, ogórki. Unikajmy takich dodatków jak: żółty ser, orzechy, duża ilość jajek, makaron, ziemniaki.

MIĘSO I WĘDLINY

Naczelny składnik świątecznych potrwa stanowią: mięso i wędliny. Zanim siądziemy do wielkanocnego stołu miejmy świadomość, że szynka drobiowa ma mniej kalorii niż tradycyjna szynka wieprzowa, a schab środkowy jest mniej kaloryczny od schabu karkowego. Bardzo kaloryczne są za to pasztety, baleron, szynka wiejska, pieczony i wędzony boczek oraz salami. Warto zastąpić je chudą szynką drobiową, pieczonym schabem oraz polędwicą.
Przygotowując mięso zrezygnujmy z jego smażenia.  Znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne będzie mięso grillowane czy ugotowane na parze.

CIASTA

Serniki, mazurki, babki, makowce- bez tych smakołyków nie wyobrażamy sobie Świąt. Jak przygotować  niskokaloryczne desery? Ciasta, a w tym mazurki przygotowujmy z mąki pełnoziarnistej, która powstaje ze zmielenia całego ziarna i jest wartościowym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Obecne w niej witaminy z grupy B są niezbędne w prawidłowym procesie trawienia, a minerały, takie jak wapń, żelazo, magnes i potas, wpływają na tempo przemiany materii.
Dzięki zawartości błonnika będziemy zdrowsi: zwiększenie perystaltyki jelit zapobiega zaparciom i skraca czas kontaktu z toksynami i metalami ciężkimi, a także powoduje szybsze uczucie sytości

Przepis na dietetyczną babkę:

Składniki:
szklanka mąki pszennej,
pół szklanki oliwy,
1 ½ szklanki cukru,
3 szklanki jogurtu naturalnego,
2 jaja,
cukier wanilinowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Jogurt połączyć z oliwą. Wbić do naczynia jaja, dodać cukier, utrzeć je na jednolitą masę. Dodawać mąkę, oliwę z jogurtem, cały czas delikatnie mieszając.
Ciasto przelać do dwóch form wysmarowanych tłuszczem. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać zanim siądziemy przy świątecznym stole?

Zamiast słodzonych kompotów, soków i napojów gazowanych warto sięgnąć po wodę mineralną lub herbaty- zieloną i czerwoną, które wspomagają trawienie i pomagają poczuć się lżej. W trakcie posiłków popijajmy w miarę możliwość i dosyć często. Żołądek szybciej się wypełni i będziemy mogli zjeść mniej, za co później nasz organizm nam podziękuje.

A na koniec… szczypta optymizmu i wielki zastrzyk energii!

Zapraszam Was na świąteczny konkurs na Facebook’u. Czekam na Wasze wielkanocne dietetyczne przepisy umieszczane w komentarzach do wpisu.  Konkurs rozpoczynam dzisiaj i będzie on trwał do  wtorku 26 kwietnia 2011r. do godziny 15. Mam nadzieję, że w całym świątecznym zamieszaniu pomyślicie choć przez chwilę o sobie i wygranej, która na Was czeka:) Spośród nadesłanych przepisów rozlosuje 3 zestawy: