3 podstawowe zasady zdrowego żywienia

217
Rate this post

W jaki sposób zdrowo się odżywiać? To pytanie zadaje sobie każda osoba, której zależy na zdrowiu i szczupłej sylwetce. Wbrew pozorom, zdrowe żywienie nie jest tak trudne jak mogłoby się nam wydawać. Wystarczy bowiem pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Poniższe zasady to kojny raz powtórzone podstawy którymi chcemy cię zarazić.  Jak przeczytasz ten artykuł to chcemy od Ciebie tylko jednego – zasady zdrowego żywienia wdrażaj stopniowo. Tyle na ile uda ci się wykonać w danym momecie , dniu czy miesiącu. Następnie kiedy dana poprawka stanie się codziennością wróć do tego artykułu i zajmij się kolejną . Wprowadzaj je w odpoiwedniej kolejności – to bardzo ważne.

Kolejność wdrażania zasad zdrowego żywienia

1. Jakość zjadanych produktów

2. Spożywanie ulubionych produktów

3. Wielkość zjadanych posiłków

Najpierw jakość później ilość

Wiele osób zaczynających się odchudzać popełnia błąd i  na początku zmniejsza porcje spożywanych dań a nie dba o jakość tego co je. Powoduje to zwykle głód i uboczne skutki całego procesu np. efekt jo-jo. Nie, nie, nie !!!! . Najpierw powinnaś zadbać o jakość tego co zjadasz a dopiero później skoncentruj się na ilości pożywienia. Popraw jakość produktów np. zaczynając od  zamiany wszystkich gotowych i pół produktów na te które nie są w ogóle przetworzone. Np pasztet zamień na kawałek zapiekanego kurczaka pokrojonego w plastry. Jak już w twoim menu będą zdrowe produkty dostosuj zapotrzebowanie kalorii do twojego trybu życia. Jak to zrobić ? Możesz albo sama skorzystać z różnych kalkulatorów i zagłębiać więdzę o zdrowym żywieniu lub wybrać się do dietetyka.

W pierwszej kolejnosći sprawdź co lubisz później zadbaj o ilość

Jak już na twoim talerzu goszczą przede wszystkim zdrowe produkty to kolejną ważną kwestią jest to żeby  przed zmniejszaniem porcji poeksperymentować i poszukać posiłków które mieszczą się w ramach zdrowego żywienia, ale takie które lubisz i łatwo się przyrządza. Jest wiele ciekawych blogów czy stron internetowych gdzie autorzy zamieszczają przepisy na zdrowie dania wysraczy w wyszukiwarkę wpisać „zdrowe przepisy” a znajdziesz mnóstwo inspiracji.

Jest to kolejna część artykułu, jeżeli nie czytałaś poprzedniego wróć do niego. Zasady zdrowego żywienia to 3 elementarne sprawy o których powinnaś pamiętać. Dopiero jeżeli wprowadzisz je w życie możesz wchodzić na kolejny etap fitness. Nie mniej jeżeli zajmiesz się tylko podstawami jesteś o jeden krok do przodu.

 

Nie zagłębiaj się zbytnio w zasady zdrowego żywienia tylko zacznij od podstaw. Nigdy nie szukaj złotego środka, nie idź na ustęstawa. Żyby fitness stał się twoim stylem życia wdrażaj te zasady po kolei.

1. Jakość zjadanych produktów

Starajmy się wybierać chude mięso, które dostarcza dużo białka (na przykład drób)

Wybierajmy tłuszcze nasycone zamiast nienasyconych takich, jak margaryna

Nabiał wysokotłuszczowy zastępujmy takim o obniżonej zawartości tłuszczu

Każdego dnia jedzmy co najmniej 5 porcji warzyw oraz owoców tak, aby dostarczyć sobie szerokiej gamy witamin

Włączmy do naszej diety pełne ziarna, które zawierają korzystny dla zdrowia oraz powodujący utrzymujące się dłużej uczucie sytości takie, jak błonnik

2. Spożywanie ulubionych produktów

Pamiętajmy, aby w diecie znalazły się nasze ulubione, zdrowe produkty, których spożywanie sprawia nam przyjemność. Warto także spróbować równie smacznych, a znacznie zdrowych zamienników. Przykładowo, mleczną czekoladę zastąpić możemy gorzką, śmietanę – jogurtem greckim, a ciasto z owocami, owocowym koktajlem. Nie dajmy się także zwariować – zjedzenie raz na jakiś czas ulubionego przysmaku nie zrujnuje efektów naszego odchudzania.

3. Wielkość zjadanych posiłków

Przeważnie największa ilość kalorii spożywanych przez nas w ciągu dnia pochodzi z obiadu. By zmniejszyć porcję dania obiadowego, warto wcześniej zjeść sałatkę, która pozwoli nam na zaspokojenie pierwszego głodu. Warto, by znalazły się nam nie tylko warzywa lecz także chude mięso, jak na przykład indyk. Dzięki takiemu posiłkowi dostarczymy organizmu najważniejszych składników odżywczych takich, jak białko oraz błonnik. Aby z łatwością przyzwyczaić się do mniejszych porcji jedzenia, kupowane przez nas produkty dzielmy na mniejsze porcje. Kontroli wielkości zjadanych porcji nie sprzyja również suto zastawiony stół. Zadbajmy zatem, by znajdował się na nim jedynie talerz z zaplanowanym posiłkiem. Jeżeli poczujemy chęć nałożenia kolejnej porcji, odczekajmy 20 minut – tyle bowiem potrzebuje nasz organizm, aby poczuć sytość. Starajmy się jeść powoli i w trakcie posiłku nie czytać czy nie oglądać telewizji, a skupić się jedynie na jedzeniu.

Poprzedni artykułAnemia aplastyczna
Następny artykułJak się motywować do ćwiczeń?
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com