Wiosna na talerzu

823
Rate this post

Znakiem nadchodzącej wiosny są osiedlowe stragany, które kuszą cudownymi kolorami i zapachami świeżych warzyw. Właśnie teraz nabieramy ochoty na lekkie, pełne witamin posiłki. Wiosna to idealna pora roku na rozpoczęcie diety. W sklepach z wyposażeniem wnętrz polecam sprawić  sobie zatem dla duszy jakiś nowy komplet talerzy a dla ciała zaczniemy znów przygodę ze świeżymi i jakże zdrowymi warzywami.Pełni optymizmu, energii i zapału pragniemy schudnąć przed rozpoczęciem sezonu urlopowego, na który czekamy cały rok.

Co powinno być podstawą wiosennej diety? Przede wszystkim sałatki, które są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w niezbędne witaminy i mikroelementy.  Zamiana pełnego posiłku na sałatkę jest dobra nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla tych, którzy pragną utrzymać swoją wagę.

Z nadejściem wiosny powinnyśmy całkowicie zmodyfikować swoje żywienie i skorzystać z dostępnych wiosną źródeł witamin. Dlaczego? Organizm po zimie potrzebuje zawartych w warzywach i owocach witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Wiosenna dieta nie powinna zawierać cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. Warzywa powinny być obecne w każdym posiłku. Węglowodany i białka powinny być spożywane w proporcjach 2:1.  Sięgając po nowalijki zwróćmy uwagę na te, które są bogate w beta karoten (marchewka, sałata, natka pietruszki, kalarepa, szpinak), witaminę C (papryka, pomidory), kwas foliowy (brokuły, kapusta, szparagi, szpinak), potas (rzodkiewka, cukinia, koper zielony, czosnek).

Oto warzywa, które koniecznie powinniśmy uwzględnić w naszym wiosennym menu:

  • Sałata–  niskokaloryczne, lekkie i bardzo zdrowe warzywo. Ponad 90% składu sałaty to woda, ale również pełnowartościowe składniki odżywcze. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy. Sałata poprawia trawienie, gdyż bogata jest w błonnik i celulozę.
  • Sałata lodowa– zawiera w większości wodę i składniki mineralne, przez co jest bardziej chrupiąca i niskokaloryczna (100g sałaty ma 20 kcal).
  • Rzodkiewka– nr w każdej diecie, rzodkiewka jest sycąca, ale nie tuczy (w 100g 14 kcal). Zawiera witaminy z grupy C, PP, B, A oraz związki mineralne. Duża ilość siarki w rzodkiewce bardzo dobrze wpływa na urodę, a szczególnie na bujność włosów.
  • Pomidor– Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą zgubić kilka kilogramów. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.
  • Szpinak– szpinak ze względu na dużą zawartość karotenoidów, żelaza oraz błonnika pokarmowego powinien być stałym elementem naszej diety. Zawiera on duże ilości żelaza (niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek, niezbędne przy anemii), magnezu i witaminy C (wzmacnia organizm, chroni przed przeziębieniem). Jest bogaty w: potas, wapń, mangan, kobalt, magnez, cynk, fosfor, jod, kwas foliowy, miedź, fluor, oraz witaminy z grupy B, beta- karoten (zapewnia prawidłowe widzenie, wzmacnia kości i zęby), witaminy E i K.

Poniżej kilka propozycji na wiosenne odświeżenie talerza w postaci pożywnej i szybkiej sałataki:

Sałatka rzodkiewkowa

Składniki: pęczek rzodkiewek, pół główki sałaty, szczypiorek, 1 łyżka oliwy, 2 łyzki soku z cytryny.

Przygotowanie: Warzywa musimy dokladnie umyć, sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki natomiast pokroić na ćwiartki. Szczypiorek należy posiekać. Całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny i oliwą.

Energia:126 kcal

Sałatka z kiełkami

Składniki: 1 sałata, kiełki (najlepsze są z rzodkiewki), jogurt naturalny, cytryna, czosnek suszony, czubryca (można zastąpić bazylią)

Przygotowanie: Sałatę myjemy dokładnie , rwiemy na kawałki. Sałatę rozkładamy na talerze, posypujemy obficie kiełkami. Sos: Do kubka jogurtu naturalnego dodajemy kilka kropli cytryny, czosnek w proszku (można dać świeży) i czubrycę. Zalewamy sałatkę.

Sałatka wiosenna “mix warzyw”

Składniki (na jedną porcję): sałata (najlepiej karbowana), świeży ogórek, pomidor, oliwa (najlepiej z oliwek lub winogron), przyprawy: sól, cukier, przyprawa do zup, kwasek cytrynowy), zioła (mogą być suszone): bazylia, tymianek, majeranek.

Przygotowanie: Porwij lub pokrój sałatę na drobne kawałki, pokrój ogórka i pomidora na plasterki a następnie jeszcze na pól. Wrzuć wszystko do dużej miski i zalej 2 łyżkami oliwy, dodaj przyprawy,posyp ziołami. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Energia: 78 kcal na jedną prorcję

Musimy jednak wiedzieć, że nie wszystkie sałatki są niskokaloryczne i zdrowe. Często po dodaniu nawet jednego składnika zamieniają się w istną bombę kaloryczną. Zanim więc w barze, restauracji czy hipermarkecie wybierzemy sałatkę dobrze się zastanówmy. Niektóre z nich są w rzeczywistości jeszcze bardziej kaloryczne niż nasz wróg nr 1- hamburger.

Czego unikać jak ognia?

– majonez, sos, śmietana- niestety musimy odmówić sobie kalorycznych sosów do sałatek z majonezu czy śmietany. Sałatki z dodatkiem sosów w swym składzie zawierają syntetyczne barwniki, zagęszczacze, konserwanty. Lepiej zastąpmy je jogurtem naturalnym lub odrobiną octu.

Sałatki to idealne rozwiązanie dla osób na diecie, ale nie wszystkie z nich są naszymi sprzymierzeńcami. Robiąc sałatkę, pamiętajmy aby zwrócić uwagę na jej składnik, jak również ich przechowywanie. Warzywa, od momentu zerwania, z każdym dniem tracą zasoby witamin. Najlepiej wybierać warzywa, które są pozbawione opakowań. Delikatne sałaty powinniśmy przechowywać w szufladzie lodówki przez 2-4 dni. Sałatę rzymską czy masłową, które są trwalsze możemy przechowywać dłużej, np. do tygodnia.

A Wy znacie ciekawe przepisy na wiosenne sałatki? Jeśli tak- to koniecznie podzielcie się z nami. Najciekawszy przepis nagrodzimy prezentem- niespodzianką, który z pewnością pomoże Wam w wiosennym odchudzaniu:)

Poprzedni artykułRelaks na Dzień Mamy
Następny artykułPsychologia diety
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com