Żywność odstresowująca

540
Rate this post

Twoje ciało reaguje na stres zwiększonym wydzielaniem hormonów stresu, które są odpowiedzialne za wiele objawów kojarzonych ze stresem: podwyższone ciśnienie krwi, zwiększenie napięcia mięśniowego, zaburzenia trawienia i wiele innych.

Nadprodukcja wydzielanych przez nadnercza hormonów stresu może również prowadzić do niedoborów pokarmowych oraz wyczerpania tych narządów. Kiedy nadnercza są przeciążone, może się zmienić twoja reakcja na stres i w rezultacie będziesz cierpieć na przewlekłe wyczerpanie i lęki.

Ponieważ nadnercza mają ogromne znaczenie dla prawidłowego odżywienia organizmu i reagowania na stres, szczególnie korzystny wpływ na redukcję stresu ma żywność bogata w składniki pokarmowe wspomagające funkcjonowanie nadnerczy.

Lista produktów odstresowujących

Seler naciowy

Stary ludowy lek na obniżenie ciśnienia krwi. Osobom zestresowanym zaleca się jedzenie 2-4 gałązek selera naciowego dziennie. Związki zawarte w selerze obniżają stężenie hormonów stresu, które powodują kurczenie się naczyń krwionośnych. Seler naciowy zawiera związki uspokajające, w tym imid niacyny. Gałązka selera zjedzona przed położeniem się do łóżka może nawet poprawić jakość snu.

Pestki słonecznika

Są bogatym źródłem potasu, witamin z grupy B (szczególnie witaminy B6 i kwasu pantotenowego) oraz cynku, który ma kluczowe znaczenie dla dobrego stanu nadnerczy. Badania wskazują, że w okresach stresu poziom tych składników może gwałtownie się zmniejszyć.

Brązowy ryż

Brązowy ryż zawiera węglowodany powoli wchłaniane przez organizm, które pomagają zapoczątkować proces wydzielania związków dających odczucie przyjemności.  – serotoniny i norepinefryny. Ryż brązowy  ułatwia radzenie sobie ze stresem, gdyż pomaga poprawić nastrój i daje równomierny przypływ energii.

Algi

Serotonina i norepinefryna, hormony przyjemności, mogą być wytwarzane z tryptofanu i L-fenyloalaniny – aminokwasów obecnych w pewnych pokarmach białkowych.

Algi zawierają około 60% białek utworzonych ze wszystkich ośmiu podstawowych aminokwasów. Wspomagają funkcjonowanie wątroby i ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu, tym samym obniżając poziom stresu. Algi zawierają dosłownie wszystkie znane składniki pokarmowe, w tym te wywierające pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Jedząc je, uzupełniamy podstawowe składniki odżywcze, które stres usuwa z organizmu. Algi możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością Gillian McKeith.

Kapusta

Kapusta działa przeciwstresowo, gdyż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów)witaminy A, witaminy C i witaminy E, beta-karotenu i selenu. Przeciwutleniacze likwidują szkodliwe skutki działania wolnych rodników powstających podczas reakcji na stres oraz wspomagają przekształcanie tryptofanu na serotoninę, wpływając w ten sposób na poprawę nastroju.

Migdały

Migdały zawierają duże ilości magnezu, który ma szczególne znaczenie dla wspomagania funkcji nadnerczy i metabolizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zbyt niski poziom magnezu powoduje napięcie nerwowe, lęk, drażliwość i bezsenność. Migdały najlepiej namoczyć na noc, żeby łatwiej było je potem strawić.

Owoce jagodowe

Jeżyny zawierają dużo manganu u witaminy C. Niedobór witaminy C osłabia układ odpornościowy i sprawia, że czujesz się ogólnie zestresowany i wyczerpany. Inne dobre źródła manganu i witaminy C to truskawki i malinyJagody Goji zawierają do 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.

Nasiona sezamu

Podczas stresu wzrasta zapotrzebowanie organizmu na cynk, który jest ważnym czynnikiem przy przemianie kwasów tłuszczowych i wytwarzaniu serotoniny. Nasiona sezamu są dobrym źródłem cynku.

Ogórki

Ogórek ochładza krew i wątrobę. Kiedy wątroba jest dobrze odżywiona i nieprzegrzana, pomaga utrzymać równowagę hormonalną, poprawić nastrój, pokonać stres i zadbać o nasze zdrowie. Spróbuj pić sok z ogórka i selera naciowego.

Szparagi

Zielone szparagi zawierają wiele pierwiastków budulcowych wątroby, nerek, skóry, wiązadeł kości. Ponadto pomagają w wytwarzaniu otoczek krwinek czerwonych i zawierają enzym o właściwościach przeciwutleniających glutation, który pomaga utrzymywać funkcje wątroby na optymalnym poziomie. Wszystko, co ma korzystny wpływ na wątrobę, wpływa również korzystnie na nastrój i zdolność radzenia sobie ze stresem.

Czosnek

Czosnek jest od dawien dawna stosowany do leczenia przeziębienia i grypy oraz stanów ogólnego wyczerpania. Obecnie medycynę ludową wsparła również nauka. Okazuje się, że czosnek zawiera związek odtruwający o nazwie alicyna, który jest odpowiedzialny za jego charakterystyczny smak i zapach. Kiedy pozbywasz się krążących w organizmie toksyn, czujesz się mniej zestresowana/y. Pondato czosnek obniża ciśnienie krwi, podwyższone wskutek stresu. Alicyna, będąca silnym naturalnym antybiotykiem, ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Obniża też poziom cholesterolu, redukuje ciśnienie krwi i podnosi nastrój.

Awokado

Owoce awokado zawierają 14 minerałów regulujących funkcje organizmu oraz stymulujących wzrost. Warto zwrócić uwagę na dużą zawartość żelaza i miedzi, które wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości niedoborowej – jednej z bardzo częstych przyczyn ciągłego zmęczenia i niezdolności do skutecznego zwalczania stresu.

Poprzedni artykuł14 korzyści picia zielonej herbaty
Następny artykułKawa na odchudzanie
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com