Bezpieczne grillowanie – najważniejsze zasady. Jak grillować owoce?

180
Rate this post

Dziś temat na czasie, bo mam dla Was infografikę o bezpiecznym grillowaniu. Jakiś czas temu udzieliłam eksperckiej wypowiedzi na ten temat dla portalu Ostrzegamy.online

 

Czy grillowanie jest zdrowe?

Sporadyczne zjedzenie potrawy z grilla nie zaszkodzi nam. Oczywiście, zależy też jakie potrawy postanawiamy grillować – np. po jaki rodzaj mięsa sięgamy oraz w jakiś sposób będziemy nasze pokarmy grillować. Ja polecam bardzo grille elektryczne – nie dość, że nie zasmrodzimy pół osiedla, to jeszcze zjemy zdrowsze szaszłyki. Pamiętajmy jednak, że potrawy z grilla są najczęściej ciężkostrawne. Kluczem są takie sprawy jak dodatek warzyw i owoców do dania, wybór chudych mięs zamiast karkówki i kiełbas niewiadomego pochodzenia.

Zaletą grillowania jest to, że ta metoda obróbki termicznej nadaje daniom specyficzny smak i aromat. Jest alternatywą dla tradycyjnego smażenia, ponieważ takie pokarmy nie wchłaniają dodawanego tłuszczu, a wręcz przeciwnie –grillowanie wytapia tłuszcz.

Dym powstały podczas grillowania zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki. Podczas grillowania mięsa powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, których udowodniono rakotwórcze działanie na organizm. Inne szkodliwe substancje powstające podczas grillowania to: heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA), nitrozoaminy, akrylamid, utlenione sterole, chloropropanole i inne.

– Jak prawidłowo grillować mięso, ryby i warzywa? 

Przede wszystkim nie należy doprowadzać do nadmiernego spalania porcji żywności na grillu – nie zależnie czy są to ryby, mięso lub warzywa. Przygotowując się do grilla pokarmy należy umyć i podzielić. Marynowanie żywności przed grillowaniem chroni przed wchłanianiem substancji toksycznych, skraca także czas pieczenia. Marynowane wcześniej mięso i ryby będą również bardziej kruche, a tym samym smaczniejsze, jednak nie dodawajmy zbyt dużej ilość tłuszczu, unikajmy alkoholu, a w marynatach należy postawić przede wszystkim na zioła i przyprawy ziołowe. Ważny jest także wybór rodzaju mięsa – ogólnie czerwone mięso oraz przetwory mięsne powinno być spożywane w ograniczonych ilościach. Alternatywą dla karkówki jest na przykład drobiowe mięso, a także ryby. Pokarmy na grilla wybierajmy świeże. Mięso i ryby należy odpowiednio poporcjować – na plastry o grubości około 2 cm, ponieważ grubsze porcje mogą szybciej spalić się na powierzchni będąc jednocześnie surowe w środku.

Warzywa są źródłem witamin i składników mineralnych, przy czym mają niską wartość energetyczną. Są także źródłem antyoksydantów, które neutralizują działanie szkodliwych związków. Są idealne na szaszłyki. Warzywa mrożone nie nadają się za grilla. Przed położeniem na grill pokarmy należy zamarynować lub polać oliwą. Warzywa grillują się dość szybko, a ruszt najczęściej wybiera się bakłażany, paprykę, cukinię, cebulę, pieczarki, ziemniaki, pomidory, kukurydzę, brokuł, kabaczek i szparagi.

Na grilla dobrze też wrzucić owoce – banany, gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie, a także owoce leśne – ponoć super sprawdzą się jako dodatek do lodów.

Chyba nikogo już nie muszę przekonywać, że owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Ja jeszcze nie próbowałam ich grillować, ale niedługo na pewno się skuszę.

Informacje pochodzą z książki „Jeść zdrowiej: Warzywa i Owoce”.