Seler naciowy – dlaczego warto go jeść?

170
Rate this post

Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera seler?

Seler naciowy – zawiera dużo witaminy C, K i prowitaminy A oraz potasu. Skutecznie nawadnia, bo zawiera sporo wody (95 g wody w 100 g warzywa). Jest to niskokaloryczne warzywo – dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 g pokarmu.

Co ciekawe, seler naciowy to warzywo miłości! A przynajmniej tak nazywano je w starożytności, bo uważano go za skuteczny afrodyzjak.

Jak spożywanie selera wpływa na zdrowie?

Dzięki olejkom eterycznym, które znajdują się w jego strukturze, wpływa dobroczynnie na pracę nerek i pobudza działanie układu pokarmowego. W nasionach i łodygach tego warzywa występuje substancja uspokajająca, dzięki czemu dobrze działa na nerwy, wspiera leczenie nadciśnienia (do tego pamiętajmy o sporej ilości potasu), chroni przed zawałem i udarem mózgu. Seler naciowy pomaga także zmniejszyć poziom cholesterolu. Jego spożywanie dobrze również działa na cerę.

 

Częścią jadalną selera naciowego są łodygi. Można jeść je na surowo lub po ugotowaniu, a co ważne łodyg nie musimy obierać. Kupując seler, sprawdź czy łodygi są soczyste i jędrne. Jeśli mamy taką możliwość oceńmy również liście i intensywność ich koloru.

Jak jeść selera naciowego?

Seler naciowy to jednak warzywo o specyficznym smaku i niestety ten smak nie wszystkim pasuje. Można jeść go jako przekąskę jedzoną z dipami, dodawać do sałatki, koktajli, zup, past kanapkowych i sosów.

Co z sokiem z selera? Czy rzeczywiście oczyszcza i odtruwa organizm?

Połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, który cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród gwiazd. Ponoć szklanka wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Wiecie jak to jest z oczyszczaniem organizmu, mamy od tego płuca, nerki, układ pokarmowy oraz wątrobę, jednak sok selerowy może być wartościowym dodatkiem do zwyczajowej diety.

Nie masz pomysłu na wykorzystanie selera? Wypróbuj mój przepis na sałatkę!

 

Składniki na 4 porcje:

– upieczone mięso z piersi kurczaka/indyka (ok. 300 g),

– seler naciowy (1/2 pęczka),

– winogrona bez pestek (2 garście),

– nasiona słonecznika (2 łyżki),

– dressing: 150 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka majonezu + przyprawy.

Sposób przygotowania:

Upieczonego kurczaka pokrój na małe kawałki, selera umyj i pokrój w kostkę, umyte winogrona przekrój na połówki. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika. Wszystkie składniki zalej dressingiem. Dla większej sytości dania proponuję podać je z brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem.

Wartość kaloryczna porcji z ryżem:

E: 278 kcal,

B: 21,5 g

T: 8,3 g

W: 31 g.

Smacznego!