Dzień Czekolady. Za i przeciw spożywania czekolady

202
Rate this post

Zanim czekolada pojawiła się na świecie w obecnej formie i smaku, bardzo długo podawana była jako napój. Dziś gama czekolad na rynku jest bardzo szeroka od gorzkiej, deserowej, mlecznej, białej po różową.

Kakao – dlaczego warto je spożywać?

Ale zacznijmy od początku – czyli na początku było kakao. Kakao ma niezwykły aromat i smak. Zawiera rekordowe stężenie przeciwutleniaczy. Jest bogate w magnez i żelazo. Zawiera również mangan, witaminę C, cynk, miedź, a także kwasy tłuszczowe omega-3, tryptofan – aminokwas, który wpływa na samopoczucie. Dlatego też kakao działa antystresowo, wzmacnia układ nerwowy, wspomaga pracę mózgu i serca, rozluźnia mięśnie i poprawia ich elastyczność, poprawia przepływ krwi i transport tlenu oraz substancji odżywczych.

Czym jest karob?

Kojarzycie karob? To dobry zastępnik dla kakao, kiedy po prostu spożywanie kakao nie sprzyja zdrowiu (alergia na kakao, refluks żołądkowo-przełykowy czy IBS postać zaparciowa).

Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Najzdrowszym wyborem jest oczywiście gorzka czekolada. Jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, pirazyny (pobudza mózg do działania), antyoksydantów, polifenoli. Zawiera także teobrominę, wapń, procyjanidyny i aminokwasy.

Kiedy jedzenie czekolady nie sprzyja?

Ale są sytuacje, gdy czekolada nie sprzyja (patrz: grafika). Mam małe pocieszenie dla osób z migreną – czekolady mleczna i biała, w umiarkowanych ilościach, są najczęściej dobrze tolerowane (pamiętaj, że nadal to powinien być produkt raczej rekreacyjny w diecie!).

Czekolada czekoladzie nierówna.

Czytajmy uważnie składy. Najlepszym wyborem będzie czekolada gorzka (min. 70% kakao) – o wysokiej zawartości kakao, a niskiej cukru. Dlatego też najlepszym wyborem będzie czekolada gorzka, a znacznie gorszym czekolada biała. Zawsze jest to pokarm, który powinien być jedzony z umiarem z uwagi na wysoką zawartość energetyczną, czyli warto się zatrzymać na 2-3 kostkach.

Dla porównania wartości energetyczne różnych rodzajów czekolady (100 g produktu):

Gorzka – 557 kcal,

Mleczna – 551 kcal,

Biała – 578 kcal,

Mleczna z orzechami laskowymi – 540-560 kcal,

Różowa (rubinowa) – 564 kcal.

Dlaczego warto spożywać czekoladę?

Jest to rodzaj żywności często wymieniany jako bardzo satysfakcjonujący i poprawiający nastrój. Ostatnio pisałam przy okazji akcji #niesłodkimiesiąc czym jest głód czekoladowy.

O korzyściach ze spożywania czekolady mówi się również w badaniach naukowych, np.:

– konsumpcja gorzkiej czekolady może czasowo poprawiać jakość widzenia,

– czekolada o zawartości min. 70% kakao ma pozytywny wpływ na poziom stresu, nastrój i samopoczucie, a także pamięć.

Poprzedni artykułOdchudzająca pomidorowa
Następny artykułPachniesz tym, co jesz
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com