Czy produkty light na pewno są light?

206
Rate this post

Żywność niskoenergetyczna powinna zgodnie jak ustawa przewiduje być obniżona o co najmniej 30% wartością energetyczną w stosunku do produktów tradycyjnych.  Jednak jak się okazuje polskie uregulowania prawne nie podejmują tego zagadnienia wystarczająco.

Ważne pojęcia

Produkt nie dostarczający energii-  jest to produkt płynny, który dostarcza nie więcej  niż 4 kcal/100 ml.

Produkt o obniżonej wartości energetycznej, jest produktem o obniżonej zawartości tłuszczu lub cukru w składzie.

  • Produkt o niskiej zawartości tłuszczu- jest to produkt niskotłuszczowy, w którym zawartość tłuszczu w 100 g konsystencji stałej nie wynosi więcej niż 3 g,  natomiast w 100 ml produktu płynnego nie więcej niż 1,5 g.
  • Produkt nie dostarczający tłuszczu- jest produktem wolnym od tłuszczu, jedynie  w produktach płynnych w których zawartość tłuszczu w 100ml nie przekracza 0,5g.
  • Produkt o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych- jest to produkt, w którym zawartość w 100 g produktów stałych nie przekracza 1,5 g.
  • Produkt wolny od cukru inaczej produkt bez cukru, gdy zawiera nie więcej niż  0,5 g cukru w 100 g produktu stałego lub 100 ml produktu płynnego.

Co kryje się pod hasłami „light”, „low”, „free” oraz „reduce”?

„Light”  w USA oznacza, że kaloryczność produktu jest obniżona o 30% lub jeżeli zawartość tłuszczu jest zredukowana o 50%. Natomiast ciekawostką jest, że produktem „light” w innych krajach jak np. Francja, Niemcy nazywamy produkt o wartości energetycznej zredukowanej o około 30%.

„Low” oznacza natomiast, że 100 g produktu dostarcza nie więcej, niż 3 g tłuszczu o wartości energetycznej nie przekraczającej 30% energii ogółem.

„Reduce” oznacza, że produkt posiada zredukowaną wartość energetyczną o 25% w stosunku do produktu tradycyjnego.

„Free”  dotyczy produktu, który w porcji nie zawiera więcej niż 0,5 g cukru lub tłuszczu lub też gdy jego wartość energetyczna wynosi nie więcej niż 5 kcal na porcję.


Jak obniżamy wartość kaloryczną w produktach spożywczych?

Zmniejszoną wartość energetyczną otrzymać możemy poprzez:

  • obniżenie zawartości cukru lub tłuszczu w produktach,  w mleku zredukowanie zawartości tłuszczu, stosowanie produktów odtłuszczonych, poprzez produkcję mleka o wartości tłuszczu obniżonej z 3,5% do 2%,1,5%  a nawet 0,5%,
  • stosowanie zamienników cukru i tłuszczu o obniżonej kaloryczności,
  • zmniejszenie zawartości mąki lub jaj w produktach węglowodanowych przez odpowiednie dodanie błonnika pokarmowego do przekąsek, makaronów oraz pieczywa.

Zamiast cukru…

Najczęściej zamiennikiem cukru są popularne słodziki. Należą tu intensywne substancje słodzące, polialkohole i inne. W Polce przy produkcji żywności niskoenergetycznej na ogół stosowane są sztuczne środki słodzące jak aspartam i acesulfam K oraz ksylitol. Więcej informacji na temat słodzików znajdziesz w artykule „Prawda i mity o słodzikach” .


Produkty niskoenergetyczne

Obecnie w gama produktów niskoenergetycznych się znacznie poszerza, coraz bardziej jest rozszerzany wybór asortymentu dla diabetyków oraz osób odchudzających się. Obecnie na świecie najbardziej intensywnie rozwija się produkcja napojów bezalkoholowych o obiżonej wartości energetycznej o 95-98%.

Żywność niskoenergetyczną można podzielić na trzy grupy:

  • produkty o naturalnie niskiej wartości energetycznej,
  • produkty o zredukowanej wartości energetycznej,
  • produkty wspomagające odchudzanie.
  1. Produkty o naturalnie niskiej wartości energetycznej

    Należą tu głównie produkty pochodzenia roślinnego, które w swoim składzie nie zawierają cukru i tłuszczu lub posiadają je w minimalnych ilościach. Do produktów tych należą świeże warzywa, które posiadają najniższą wartość energetyczną.
    Niektóre owoce także są niskokaloryczne i są szeroko stosowane w dietach odchudzających. Jednak należy pamiętać, że nie wszystkie! Wiele owoców stanowi dobrą bombę kaloryczną, owoce zaliczane do wysokoenergetycznych, są niedozwolone w dietach niskoenergetycznych.

 

Owoce niskokaloryczneOwoce o przeciętnej wartości energetycznej Owoce wysokokaloryczne
truskawki,

pomarańcze,

mandarynki,

maliny,

grejpfruty,

porzeczki,

 

czereśnie,

mango,

ananas,

gruszka,

 

banany,

awokado,

owoce suszone,

 

  1. Produkty o zredukowanej wartości energetycznej

    Zredukowaną wartość energetyczną otrzymujemy poprzez stosowanie zamienników tłuszczu. Do tego typu produktów można zaliczyć sery bezcholesterolowe typu Gouda,
    jogurty niskotłuszczowe, niskokaloryczne masła, margaryny, odtłuszczone wędliny, kiełbasy, pasztety o zredukowanej wartości kalorycznej. W USA opracowano nawet bekon o zmniejszonej o 25% zawartości tłuszczu.


    3. Produkty wspomagające odchudzanie

    Produkty wspomagające odchudzanie można podzielić na trzy grupy:

  • preparaty zastępujące posiłek,
  • środki ziołowe,
  • preparaty błonnikowe.


Preparaty zastępujące posiłek
nazywane dietami niskokalorycznymi, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne w swoim składzie.  Najbardziej popularną formą są diety VLCD (dieta Cambridge), są to diety bardzo niskoenergetyczne o wartości około 800-1200 kcal. Więcej na temat takiej diety w artykule dieta Cambridge.

Środki ziołowe są to preparaty całkowicie nie dostarczające kalorii. Do grupy tej należą liczne preparaty moczopędne, przeczyszczające, detoksykujące.

Ultra- Vit, preparat który poza tym, że przyspiesza przemianę materii, to także posiada działanie zmniejszenia uczucia głodu. Swoje działanie zawdzięcza drożdżom piwnym, lecytynie, aloesowi w składzie.

Preparaty wysokobłonnikowe, które pęcznieją w żołądku oraz hamują łaknienie. Zalecane w czasie diet odchudzających, zawierają nawet do 5 g błonnika  w porcji.
Nazwy preparatów wysokobłonnikowych to Linia 2000, Natura Fiber, Fiberbond, Chromager, Kilo-Zym, The Vert, Forever Splender, Pecti Ligne, Colon slim, Apichrom.

Poprzedni artykułZrzuć kilogramy wraz ze swetrami
Następny artykułPreparaty odchudzające
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com