Okres zimy sprzyjał zakryciu zbędnych fałdek oraz tłuszczyku. Przed nami wiosna, czas na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Obecnie mamy ponad 300 diet odchudzających do wyboru, jednak większość z nich to drakońskie ograniczenia, nie zawsze bezpieczne dla naszego zdrowia.
Najistotniejszym założeniem na wiosnę jest prawidłowe odżywanie, czyli takie, które dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz mineralnych. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile tak naprawdę zjadamy. Poza zasadniczymi posiłkami dodatkową ilość kalorii zjadamy podczas tzw. podjadania.
Przede wszystkim wyklucz ze swojej diety puste kalorie, które dostarczają nam słodycze, słodkie napoje oraz alkohol. Kolejną sprawą jest tłuszcz. Ograniczenie tłuszczu zwierzęcego i jednocześnie zwiększenie spożycia warzyw z niską zawartością węglowodanów zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Musimy pamiętać, że prawie połowa tłuszczu jaki spożywamy pochodzi z mięsa. Dlatego też warto wybierać chude mięso jak drób, ryby. Postaraj się ograniczyć smarowanie pieczywa masłem i margaryną.
Wybieraj produkty o obniżonej wartości tłuszczu, co pozwoli ci na obniżenie ilości kalorii w całodziennej diecie.
Zamień wysokotłuszczowy na niskotłuszczowy
Mleko 3,2% | 64 kcal | Mleko 0,5% | 40 kcal |
Ser biały tłusty | 177 kcal | Ser biały chudy | 100 kcal |
Parówki | 342 kcal | Szynkę z indyka | 84 kcal |
Warzywa
Warzywa najlepiej spożywać w formie surowej lub surówek przygotowanych bezpośrednio przed spożyciem. Warzywa można jeść bez większych ograniczeń. Do grupy o najniższej ilości węglowodanów należą:
- kapusta,
- ogórek,
- sałata,
- kalafior,
- pomidor,
- papryka,
- rzodkiewki,
- szparagi.
Warzywa o średniej zawartości węglowodanów:
- buraki,
- brukselka,
- marchew,
- seler.
Warzywa o najwyższej wartości kalorycznej:
- ziemniaki,
- kukurydza,
- zielony groszek.
- groch,
- fasola.
Owoce
Na niektóre owoce należy uważać, gdyż są bardzo kaloryczne, wiec nie możemy ich traktować wyjątkowo niewinnie.
Najniżej kaloryczne to:
- arbuzy,
- cytryny,
- grejpfruty,
- truskawki,
- pomarańcze,
- mandarynki,
- jabłka.
Do bardziej kalorycznych należą:
- brzoskwinie,
- maliny,
- kiwi,
- śliwki,
- winogrona,
- banany.
Przyprawy
W przypadku wszelkiego rodzajów diet redukujących zalecane są przyprawy łagodne jak sok z cytryny, koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, majeranek.
Ważny błonnik
Zalecanym składnikiem diety jest błonnik pokarmowy. Znajduje się on a warzywach, owocach, otrębach, płatkach owsianych, musli oraz chlebie razowym. Jego pozytywne działanie sprzyja uczuciu sytości po spożyciu pokarmu, co zapobiega napadom głodu w trakcie stosowania diety.
Pamiętaj o aktywności fizycznej
Ćwiczenia fizyczne aby przyniosły pożądany efekt muszą odbywać się co najmniej 3 razy w tygodniu przynajmniej 30 minut.
Suplementy odchudzające
Pamiętaj, nie ma tabletek „cud”. Wszelkie dostępne preparaty odchudzające stanowią jedynie suplement diety, wspomagają odchudzanie. Branie ich bez wysiłku fizycznego, diety, niestety nic nie da, jedyne co, to wyczyszczą nasz portfel.
Regularność posiłków
Regularność posiłków jest złotym środkiem w diecie. Pamiętaj aby posiłki rozłożyć na minimum 5 porcji oraz zachowaj odstęp pomiędzy nimi 3 godzin.
Dobre rady
- Jedz powoli.
- Wybieraj pokarmy niskokaloryczne.
- Nie popijaj jedzenia.
- Nie dokładaj, nie zjadaj resztek.
- Nie jedz tłustych kawałków mięsa, skóry z kurczaka.
- Unikaj smażenia, zastąp je pieczeniem na rożnie lub w folii.
- Ogranicz ilość soli, ona zatrzymuje wodę w organizmie, co sprzyja zwiększeniu wagi.
- Nie rób zakupów, gdy jesteś głodny.
- Do surówek z warzyw nie dodawać majonezu, tłustych sosów. Zamień je na sos vinaigrette.
Przykładowy jadłospis:
I Śniadanie
Płatki z mlekiem niskotłuszczowym
Kanapka z twarogiem
II Śniadanie
Kefir, jogurt, napój mleczny
Obiad
Zupa czysta, klarowne bez śmietany i zasmażek
Drób lub ryba pieczona
Surówka
Ziemniaki lub kasza
Podwieczorek
Owoc
Kolacja
Sałatka warzywna
Kanapka