Większość ludzi, co najmniej raz w życiu próbowała się odchudzać – raz z lepszym, raz z gorszym skutkiem. Najczęściej podczas takiego odchudzania zależy nam na wymodelowaniu określonych partii ciała. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest możliwe odchudzanie wyłączenie jednej części – proces ten obejmuje praktycznie całe ciało. Żeby udało się zrzucić zbędne kilogramy i uzyskać wymarzoną sylwetkę, należy ćwiczyć, jak i przejść na odpowiednią, zbilansowaną dietę. Równowaga między sportem i zdrowszą dietą jest tu niezwykle ważna.
Prawidłowe menu i regularne ćwiczenia już po kilku tygodniach zaczynają przynosić efekty. Żeby przyspieszyć i wzmocnić efekt odchudzania, można dodatkowo stosować tzw. suplementy diety. Najczęściej przyjmują one postać łatwych do połykania kapsułek, choć mogą również występować jako proszki służące do rozpuszczania i picia. Ich skład jest różnorodny, choć z reguły występujące w nich substancje są do siebie bardzo podobne. Ważną rolę odgrywa tu CLA, czyli kwas linolowy bardzo wspomagający zmniejszanie tkanki tłuszczowej poprzez hamowanie działania enzymów odpowiedzialnych za przenikanie tłuszczu do tkanek.
Ponadto, suplementy wykorzystywane przy odchudzaniu często zawierają w sobie kreatynę. Umożliwia one znaczny przyrost tkanki mięśniowej, jednocześnie nie dopuszczając do odkładania się tłuszczu. Dodatkowo, pozwala ona na zwiększenie siły, dzięki czemu można dłużej trenować nie odczuwając nadmiernego zmęczenia. Jest to szczególnie istotne dla osób bardzo aktywnych fizycznie.
Fat burnery – coraz częściej wybierane dziś do procesu wspomagania odchudzania, stymulują proces lipolizy, czyli po prostu wspomagają rozkład tłuszczów. W efekcie, łatwiej i szybciej przemieniamy tkankę tłuszczową na tkankę mięśniową. Jest to rezultat pożądany zarówno przez sportowców, w tym głównie kulturystów, jak i ludzi, którym po prostu zależy na atrakcyjnym wyglądzie. Są one idealne, jeśli chcemy wspomóc swoje odchudzanie i uzupełnić ćwiczenia oraz dietę. Jednak nie dają większego efektu, gdy są stosowane jako jedyny sposób redukowania wagi.