Kawa włoska – kulinarna podróż

202
Rate this post

Włochy to jedno ze skojarzeń, które przychodzi nam na myśl, kiedy słyszymy słowo kawa. Dlaczego? Włochy to przede wszystkim kraj pochodzenia całej gamy doskonałych kaw oraz niesamowicie rozwinięta i kultywowana kultura picia kawy. Warto pamiętać o tym, że Włochy były pierwszym europejskim krajem, w którym pojawiła się kawa.

Jak włosi piją kawę? Tak jak wszyscy, zaczynają od wczesnego poranka. Co ciekawe wielu z nich wybiera nie najmocniejsze espresso, ale łagodne kawy, którymi można się delektować nieco dłużej – cappuccino i latte. W wielu włoskich kawiarniach – tych tradycyjnych – nie znajdziemy popularnych współcześnie, nieco udziwnionych rodzajów kawy takich jak np. frappuccino. Lepiej szukać ich w komercyjnych sieciówkach.

A oryginalnie włoskie przepisy na kawę i sposoby jej picia? Z pewnością najbardziej popularne jest espresso – mocna kawa włoska, która może składać się nawet z kilku rodzajów ziaren arabici. Tradycyjne espresso przyrządza się w specjalnym ekspresie, parząc ziarna przy użyciu pary. Serwowane jest w małej filiżance. Większość kaw włoskich przyrządza się na bazie espresso. Można wspomnieć tu choćby o espresso coretto – z dodatkiem likieru lub bardziej popularne macchiato – espresso z dodatkiem mleka. Kolejnym włoskim klasykiem jest cappuccino. Podobnie jak inne kawy włoskie, cappuccino także powstaje na bazie espresso dodając do niego spienione mleko. Dodatkowo można doprawić je wiórkami kokosowymi, czekoladą lub cynamonem.