Owoce egzotyczne czy polskie – które są zdrowsze?

545
Rate this post

Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś stojąc przy stoisku z owocami, które wybrać? Te nasze, rodzime czy egzotyczne, zagraniczne? W dzisiejszym poście odpowiedź na to pytanie.

Ile owoców należy jeść?

Po pierwsze przede wszystkim radzę skupić się na spożywaniu odpowiedniej ilości owoców – przynajmniej 100 g owoców dziennie czyli 1 porcja. Jedna przykładowa porcja owoców to: 1 gruszka, 1 banan, szklanka malin czy porzeczek. Czy będą to polskie, czy zagraniczne to już drugorzędna kwestia.

Lokalne czy zagraniczne owoce – pod względem ekologii:

Biorąc pod uwagę wsparcie lokalnego rynku i ekologię powinniśmy spożywać świeże produkty, które rosną w miejscu, w którym żyjemy. Owoce jagodowe – borówki, maliny, truskawki czy żurawina to obfite źródła witaminy C i antyoksydantów. Mają wysoką wartością odżywczą, a przy tym dostarczają mało kalorii.

Warto więc kierować się sezonowością produktów – owoce i warzywa mają najwięcej składników odżywczych w momencie ich dojrzewania. Z kolei poza sezonem skorzystać możemy z wcześniej zasuszonych owoców, przygotowanych przetworów i mrożonek.

Lokalne czy zagraniczne owoce – pod względem ekonomii:

Paradoksalnie, na polskie owoce są często dosyć drogie (kojarzycie cholernie drogie truskawki, czereśnie, maliny czy nawet jabłka w sezonie?). Polacy bardzo chętnie kupują banany (zawierają dużo potasu, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, magnez, żelazo i witaminy: B1, 2, 3, 6, C, E i K; mają prawie tyle pektyn co jabłka). Popularne są też kiwi, które są bogatym źródłem witamin C i K, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika. Coraz częściej wybieramy także ananasa (zawiera bromelainę o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych) i mango (zawiera witaminy C, A, E, potas, magnez). Inne egzotyczne owoce, które cieszą się dużą popularnością w Polsce to: papaja, granat, persymona czy liczi.

Są jednak ciemne strony. Egzotyczne owoce muszą przetrwać długi transport, aby znaleźć się w naszych sklepach. Najczęściej produkty te są zrywane jeszcze zanim dojrzeją, a z kolei te z warzyw i owoców, które zrywa się już dojrzałe, należy zabezpieczyć podczas przewozu.

Superfrutis z Polski: porzeczki, maliny, truskawki, borówki.

Superfruits z importu: jagody goji, awokado, granat, papaja, czerwone winogrona