Kto z Was gotuje potrawy na parze?:) Ja dostałam jakiś czas temu koszyczek do przygotowywania potraw na parze, a teraz zamierzam kupić parowar.
Dlaczego? Bo nie tylko rodzaj jedzenia jest ważny dla zachowania zdrowia i sylwetki, ale także odpowiedni sposób jego przygotowania, z zachowaniem cennych wartości odżywczych.
Gotowanie na parze gwarantuje zachowanie wszystkich witamin i minerałów, które potrawy tracą podczas smażenia, czy gotowania w garnku z wodą. Produkty takie są lekkostrawne i dietetyczne, bo nie wymagają użycia tłuszczu. Mięsa, warzywa, ryby są delikatniejsze w smaku i bardziej aromatyczne niż smażone. Ponadto dania na parze przygotowuje się o wiele szybciej, niż podczas tradycyjnego gotowania.
Na parowar przerzuciła się moja koleżanka, mój kuzyn, jego dziewczyna. Wysłuchuję zachwytów nad smakiem i jakością potraw, czytam na temat zdrowych właściwości gotowania na parze, więc w tym miesiącu zmieniam swój koszyczek do gotowania na parze na parowar:) Zaoszczędzę na kaloriach, a zyskam na zdrowiu. Poza tym mój żołądek będzie bardziej zadowolony, gdy serwować mu będę lekkie jedzonko, bo czasami lubi się zbuntować po dawce smażeninki.
Kupiłam nawet książkę z przepisami na potrawy z parowaru i powiem Wam, że wybór jest spory. Co ciekawe – można w nim przygotować nawet jajecznicę, pasztety oraz… desery – budyń, pudding, ptasie mleczko… mmhmm:))) I pomyśleć, że to wszystko zdrowe, lekkie, dietetyczne:)
To jak? Kończymy z ociekającymi tłuszczem smażeninami?:)