3 zasady racjonalnego żywienia

629
Rate this post

Racjonalne żywienie to nic innego, jak jedzenie zdrowe, zapewniające organizmowi w stosownych proporcjach wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz niezbędnej energii. Co zatem powinno pojawić się w twoim codziennym jadłospisie?

Dbaj o to, aby Twoje posiłki były urozmaicone

Tego typu jadłospis stanowi świetne źródło wszystkich niezbędnych dla twojego organizmu składników odżywczych. By zapobiec nudzie i rutynie, która czasami wkrada się do diety każdego z nas, warto wykorzystywać w niej produkty sezonowe dostępne o danej porze roku. Przykładowo, zadbaj o to, by twój obiad składał się z białka (które dostarczyć możesz organizmowi na przykład pod postacią mięsa), węglowodanów (są nimi na przykład ziemniaki) oraz witamin, składników mineralnych i tłuszczu (będzie to na przykład surówka z dodatkiem oliwy).

Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru, soli oraz alkoholu

Te pierwsze zawierają niewielkie ilości niekorzystnych dla twojego zdrowia kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, których nadmiar prowadzić może między innymi do otyłości i zmian miażdżycowych. Jeżeli chodzi natomiast o słodycze, to zawierają one sacharozę, która bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi i zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę, która to obniża poziom glukozy i wywołuje ponowne uczucie głodu. Sacharoza przyczynia się także do tworzenia kwasów organicznych na płytce nazębnej, co prowadzi do próchnicy.

Co do soli, pamiętaj, że jej zalecane dzienne spożycie to jedna płaska łyżeczka stołowa. Nadmiar tej przyprawy powoduje zwiększenie ryzyka nadciśnienia tętniczego krwi. Unikać należy także alkoholu, który nie posiada żadnej wartości żywieniowej. Jego nadmierne ilości nie tylko toksycznie działają na nasz organizm, lecz wywołują również dodatki bilans energetyczny, który prowadzić może do otyłości.

Dostarczaj organizmowi produktów zbożowych

Stanowią one bowiem jedno z najłatwiej dostępnych źródeł węglowodanów złożonych, witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Pod warunkiem, że korzysta się z np z pieczywa żytniego a nie przennego. Produkty zbożowe dostarczają niezbędnej energii na cały dzień, która stopniowo jest wykorzystywana. W twoim jadłospisie znaleźć powinno się zatem pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż i makaron oraz wszelkiego rodzaju kasze gruboziarniste. Tu chcemy zwrócić uwagę, żeby sięgać po produkty zbożowe wieloziarniste a nie typowe białe pieczywo.

Racjonalne żywienie nie jest trudne. Jeżeli wprowadzisz w swoją rytę dnia powyższe wskazówki, powinno to być Twoim naturalnym stylem życia. Dzięki temu utrzymasz szczupła sylwetkę a przede wszytkim zachowasz zdrowie i dobre samopoczucie na co dzień.