Właściwości odżywcze i zdrowotne melona

276
Rate this post
 Dziś „na warsztat” bierzemy melona czyli bardzo smakowity owoc (ostatnio na promocji w Lidlu).
A więc krótko i na temat:
Melon – ma jakie właściwości odżywcze i zdrowotne? 
– Melon to (co jest zaskakujące) gatunek ogórka z jadalnym owocem. Należy do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych. Wyróżniamy odmiany m.in: miodowy, galia, cantaloupe, zielony.
– Owoce te idealnie nadają się do przygotowania letnich i orzeźwiających napojów. Podobnie jak arbuz, zawierają aż w 90% wodę, więc dobrze nawadniają organizm i gasi pragnienie.
– Melony są niskokaloryczne – około 28-36 kcal/100 g pokarmu (w zależności od gatunku). Są dobrym źródłem m.in. potasu, witamin z grupy B (B1, B2, B6), a także przeciwutleniaczy – witaminy C, E oraz beta-karotenu.
– Spożywanie melonów redukuje stres oraz zmęczenie. Uważa się, że owoce te dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego regulują trawienie, uaktywniając florę bakteryjną w jelitach.
– Pewne źródła donoszą, że spożywanie melonów także: reguluje ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia wzrok, stan cery oraz włosów i paznokci, działa moczopędnie, zmniejsza prawdopodobieństwo występowania nowotworów, a także wspomaga pamięć i koncentrację.
– Melon galia (na zdjęciu) jeden z wielu kultywarów melona cukrowego. Ma on formę kulistą, natomiast skórka jest żółtobrązowa i pokryta charakterystycznym siatkowaniem. Ten owoc to świetny składnik lodów i deserów (wiem co mówię, wielokrotnie wypróbowane!)
– W medycynie ludowej stosuje się przeciw zaparciom, hemoroidom i na schorzenia reumatyczne. Polecane są również przy dolegliwościach nerek i bólach reumatycznych.
– Ma także działanie przeciwnowotworowe.
– Sok z dojrzałego melona dobrze gasi pragnienie, a nektar ma właściwości przeczyszczające i moczopędne.
– Gorzki melon znalazł zastosowanie w leczeniu problemów skórnych, trudno gojących się ran. Zawiera witaminy A, C oraz B1, B2 i żelazo.
– Bardzo smacznym i eleganckim połączeniem jest melon z szynką – tradycyjna przystawka w kuchni francuskiej.
– Melony najlepiej podawać schłodzone, ale nie zimne.
– Wybierając melon zwracajmy uwagę na zapach – intensywny, wyczuwalny nawet przez skórkę, świadczy o dojrzałości i słodkości melona. Miąższ dojrzałego melona powinien być zwarty, a zarazem delikatnie ustępować pod naciskiem.