A ja mówię: pomidor – to owoc czy warzywo? Właściwości odżywcze pomidora.

180
Rate this post

Lecimy dalej z cyklem, dzięki któremu chciałabym Was lepiej zapoznać z właściwościami odżywczymi niektórych pokarmów i tym samym zachęcić do wzmożonej konsumpcji ich. Będzie pysznie. A dziś? Dziś pomidor.

Dlaczego warto jeść pomidory?

– pomidor to roślina z rodziny psiankowatych. Uwaga, pomidor to owoc, nie warzywo! Znane są m.in. takie odmiany jak: koktajlowe, kumato, zwykłe, truskawkowe, żółte, bawole serce czy malinowe,

– pomidory są bogate w witaminę C, E oraz potas (potas jest szczególnie ważny dla zdrowia serca), a także niewielkie ilości magnezu i wapnia,

– stanowią cenne źródło barwników karotenoidowych takich jak β-karoten i likopen – są głównym źródłem likopenu w diecie (likopen ma silne właściwości ochronne dla organizmu, zapobiega degeneracji komórek, chorobom nowotworowym i schorzeniom układu krążenia), jednak pamiętajmy, że przetwory – sos, koncentrat, sok – zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory,

– suszone pomidory zawierają więcej likopenu, potasu i błonnika,

– pomidory kumatu mają ciemniejsze zabarwienie i bardziej zwarty i słodszy miąższ.

– szczególnie typy drobnoowocowe są bogate w flawonoidy (kwercetynę),

– są niskokaloryczne, bo ich wartość kaloryczna wynosi 18 kcal/100 g pokarmu,

– pomidor zawiera około ok. 95% wody!

– sok pomidorowy działa rozkurczowo i chroni śluzówkę żołądka i jelit, pomaga na kaca (dzięki zawartości potasu) i utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, nerwów i układu mięśniowego,

– pozytywnie wpływa na skórę, zmniejsza ryzyko występowania raka prostaty, piersi, jelita grubego i żołądka.

– pomidor nie jest wskazany osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym (jednak jeśli zmagasz się ze zgagą sam zauważ czy czujesz się gorzej po pomidorze – może wystarczy zdjąć skórkę?).

 

Jak wykorzystać pomidory w kuchni?

– pomidory w kuchni można wykorzystywać na wiele sposób – można je gotować, dusić, zapiekać, suszyć i marynować. W Polsce króluje zupa pomidorowa, we Włoszech sos pomidorowy, np. bolognesse do spaghetti, a w Grecji sałatka i surówki z fetą i pomidorami,

– i na koniec bardzo ważna kwestia – łączenie ogórka i pomidora, bo mitów na ten temat narosło wiele: jeśli obawiasz się, że askrobinaza obecna w ogórku zniszczy witaminę C z pomidora skrop sałatkę z tych składników sokiem z cytryny, limonki czy octem balsamicznym.

To może warto podczas dzisiejszego grilla sięgnąć po pomidory? Smacznego!

Poprzedni artykułDieta 1000 kcal
Następny artykułJak zmniejszyć apetyt na słodycze?
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com