Brokuł – zielona skarbnica witamin i składników mineralnych. Właściwości odżywcze i zdrowotne brokuła

184
Rate this post

Brokuł – nazywany jest zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową.

Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera brokuł?

Zawiera duże ilości witamin A, C, B1, B2, B3, kwas foliowy i składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, siarki, potasu, a także sulforafanu, czyli substancji o właściwościach przeciwnowotworowych. Już pół miseczki brokułów dziennie chroni przed niektórymi nowotworami, m.in. jelita grubego i płuc. Jest źródłem błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczny – dostarcza 31 kcal w 100 g.

Dla kogo polecany jest brokuł?

Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży. Uważa się, że częste spożywanie brokułów zapobiega chorobom serca i wspomaga je, a także chroni przed chorobami płuc, chorobą Alzheimera, cukrzycą oraz spowalnia proces starzenia się organizmu. Sugeruje się także, że brokuły w zwyczajowej diecie chronią przed nadciśnieniem tętniczym.

Zawarty w brokułach kwas pantotenowy wzmacnia układ centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz tworzeniu czerwonych krwinek.

Jak przechowywać i przygotowywać brokuł?

Przechowuj go w lodówce, ale pamiętaj, że brokuły nie lubią długiego przechowywania, ponieważ szybką więdną i żółkną. Należy je krótko gotować, najlepiej na parze (do 5 minut) lub krótko blanszować (1-2 minuty). Dobrze jest je zjadać na surowo – gotowanie brokułów przez 10 minut w dużej doprowadza ilości wody doprowadza do obniżenia zawartości sulforafanu nawet o połowę.

Z brokułu mało co się marnuje – łodygi też można wykorzystać – obrane i pokrojone można dodać np. do zupy jarzynowej.

Lubicie brokuły? Jak jecie je najczęściej?