Strona główna Żywność

Żywność

Znajdź tu wszystko, co musisz wiedzieć o żywności, od kluczowej roli, jaką odgrywa w zdrowej diecie, po to, jak najlepiej ją wykorzystać w celu utraty wagi. Ta kategoria jest pełna informacji o różnych rodzajach żywności, ich wartości odżywczej, korzyściach dla zdrowia, a także potencjalnych skutkach ubocznych nadmiernego spożycia niektórych typów pokarmów. Zapoznaj się z naszymi postami, aby dowiedzieć się, jak skutecznie balansować swoją dietę i jak wybór odpowiednich produktów może wpłynąć na Twoje cele odchudzania. Bez względu na to, czy szukasz informacji o superfoods, chcesz zrozumieć, jakie składniki są ukryte w Twojej ulubionej żywności, czy potrzebujesz porad na temat zrównoważonych i zdrowych przepisów, ta kategoria żywności jest stworzona z myślą o Tobie. Rozpocznij swoją podróż ku zdrowszemu stylowi życia, dowiadując się więcej o tym, co naprawdę znajduje się na Twoim talerzu.

Owoce egzotyczne czy polskie – które są zdrowsze?

0
Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś stojąc przy stoisku z owocami, które wybrać? Te nasze, rodzime czy egzotyczne, zagraniczne? W dzisiejszym poście odpowiedź na to pytanie.Ile...

Korzyści ze spożywania żurawiny

0
Jakie wartości odżywcze na żurawina?Żurawina jest źródłem witamin: C, B1, B2, naturalnych antyoksydantów, błonnika pokarmowego, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, garbników, taniny i kwasu cytrynowego...

Zapomnij o mięsie!

0
Ostatnie badania naukowców z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego (HSPH) wykazały, że wystarczy jeść codziennie 85 g czerwonego mięsa, aby ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło nawet...

Sole mineralne

0
Sole mineralne to niezbędne składniki diety człowieka. Każdy związek potrzebny jest w innych ilościach. Pierwiastki potrzebne w śladowych ilościach to mikroelementy (mniej niż 100...

Kuchnia Brytyjska okiem dietetyka

0
Kuchnia brytyjska – mój pobyt w Anglii, wrażenia, zakupy, polskie i brytyjskie sklepy, restauracje i puby. Tego wszystkiego dowiesz się z najnowszego filmu! A...

Tradycyjna kuchnia polskiej wsi

0
Dla wielu z nas możliwość spróbowania tradycyjnych specjałów jest największą atrakcją na terenach wiejskich. Polska wieś to m. in. niezwykła kuchnia, która swymi podbija...

Arbuz – na zdrowie

0
Lato to czas, gdy dojrzewają bardzo różne owoce. Warto je jeść ponieważ zawierają w sobie wiele substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Czasami nawet nie...

Jagody Goji – informacje

0
Jagody Goji (Lycuim Barbarum) są uprawiane naturalnie na wzgórzach chińskiego regionu Ningxia. Jagody Goji rosnące na dużych wysokościach nad poziomem morza muszą „ciężej pracować”, co...

Olej arganowy BIO

0
Olej arganowy BIO tłoczony na zimnoZ nasion drzewa arganowego tłoczy się na zimno olej, którego sława ze względu na wartość wyszła poza granice Maroka,...

Zeń-szeń – niezwykły korzeń i jego moc

0
Ten korzeń jest znany doskonale na całym świecie, a z jego wyjątkowych właściwości człowiek korzysta od wieków. Żeń-szeń to niezwykły dar natury, który w...

Brzoskwinie i nektarynki – dlaczego warto?

0
Dziś na warsztat bierzemy dwa pokarmy, czyli brzoskwinię i nektarynkę.Dlaczego warto jeść brzoskwinie i nektarynki?Brzoskwinia zwyczajna to gatunek drzewa z rodziny różowatych, nazywana była...

Dlaczego właśnie olej z kryla?

0
Owoce morza, skorupiaki kojarzą nam się, słusznie zresztą, z wykwintną kuchnią i naprawdę zdrowymi przysmakami. Warto jednak wiedzieć, że doskonały smak i fantazyjne potrawy,...

Zamiast „owsianki”…

0
„Owsianka jest bardzo zdrowa!!!”… tymi słowami moja mama zwykle zachęcała mnie do jej konsumpcji, byłam jednak bardzo oporna na prośby i namowy (jeśli...

Składniki odżywcze

0
Składniki odżywcze to niezbędne dla naszego organizmu substancje chemiczne przyjmowane przez pokarm. Składniki odżywcze są pobierane przez nasz organizm po trawieniu. Są konieczne do...

Głowa pełna witamin

0
Temperatury coraz wyższe, ubrania coraz lżejsze i cieńsze… Nie da się ukryć, że wiosna w pełni. Wraz z nadejściem tej pory roku coraz częściej...

Orzechy – Właściwości Odżywcze i Ich Rola w Procesie Odchudzania

0
W dzisiejszym artykule skupimy się na jednym z najbardziej interesujących i kontrowersyjnych tematów w świecie zdrowego odżywiania i dietetyki - orzechach. Często postrzegane jako...

Tajemnica szpinakowej sałatki

0
Od jakiegoś czasu moim nowym nałogiem stał się szpinak. Nie wiem, czy to organizm domaga się żelaza, czy to zasługa smakowania coraz to nowych...

Ekologiczna żywność – czy będzie jej więcej?

0
W zależności od punktu widzenia różne osoby mają inne stanowisko względem żywności ekologicznej. Pomimo tego, że wszyscy zdajemy sobie sprawę, iż naturalne produkty są...

Czy produkty light są zdrowe?

0
Zdrowa dieta to nie moda, a metoda zapobiegania wielu chorobom i sposób na utrzymanie prawidłowej sylwetki. Osoby dbające o swoją dietę często sięgają po...

Węglowodany

0
Sacharydy, cukrowce to inne nazwy węglowodanów. Węglowodany mają prostą budowę - tworzone są przez węgiel, tlen i wodór. Charakterystyczną cechą budowy większości z nich...

Kuchnia francuska i jej specjały

0
To jedna z najwspanialszych i najwyżej ocenianych kuchni świata, a w kulinarnej tradycji tego państwa mieszają się ze sobą różnorodne smaki. Sery i wina...

Morele – owoce słońca. Właściwości odżywcze i zdrowotne moreli

0
Morele - smaczne, zdrowe i idealne do deserów. Lubicie?Dlaczego warto jeść morelę?Morela nazywana jest owocem urody – zawiera sporo prowitaminy A, dobrze działa na...

Mieć figurę jak ten szparag…

0
W TV, radio i sklepach głoszą, że sezon na szparagi jeszcze trwa. Trzeba się spieszyć, by skorzystać z odchudzających właściwości szparagów, zanim znikną ze...

Mleko – zdrowie w kartonie?

0
Od młodości większość z nas przyzwyczajana była do picia mleka. Pierwszym pokarmem, który otrzymamy po narodzinach jest mleko matki. Popularne jest też picie mleka...

Dynia – właściwości zdrowotne i odżywcze. 

0
Przed nami sezon dyniowy! W tym roku zamierzamy przygotować z mamą dżem z dyni oraz ususzyć bardzo korzystnie działające pestki. A wy jakim wydaniu...

Cudowne właściwości lecznicze imbiru

0
Imbir to przyprawa od setek lat stosowana w krajach dalekiego wschodu. W Polsce w ostatnich latach również staje się coraz popularniejsza jednak ciągle nie...

3 warzywa strączkowe, których unikać nie warto

0
Lato w pełni, a targowe stragany zdominowały warzywa strączkowe. Do niedawna, jak większość z nas, podchodziłam z rezerwą do fasolki szparagowej, groszku, czy bobu,...

Właściwości odżywcze liczi. Czy warto sięgać po chińską śliwkę? 

0
Liczi czyli chińska śliwka.Ojczyzną liczi są południowe Chiny, dlatego też owoc ten często nazywany jest chińską śliwką. Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości...

Awokado – dlaczego warto je jeść? Właściwości odżywcze i zdrowotne awokado.

0
Dziś przyjrzymy się bliżej awokado! Kto lubi? Ja często urozmaicam swoją dietę o pastę z awokado. A wy w jakiej formie najczęściej spożywacie ten...

Odrobina czekolady nie zaszkodzi

0
Gdy miałam zły nastrój, mama częstowała mnie czekoladką. Przed egzaminem koleżanki wspomagały się czekoladową tabliczką, a zimą znajomi zapraszają mnie na gorącą czekoladę. Dla chcącego...

Dieta Ojca Grande

Dieta Ojca Klimuszko

Dieta grupa krwi A

Dietetyka: