Właściwości zdrowotne i odżywcze imbiru

303
Rate this post

Lubicie imbir? Stosujecie w swojej kuchni?

Właściwości zdrowotne imbiru:

Imbir zawiera żywice, olejki eteryczne, gingainę czyli enzym ułatwiający rozkład białek w żołądku. Zmniejsza lepkość krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe, pobudza pracę serca. Łagodzi bóle reumatyczne i gardła. Zapobiega przeziębieniom, ma właściwości rozgrzewające, wykrztuśne przy infekcjach oddechowych. Ułatwia trawienie, pobudzając pracę żołądka i jelit, działa przeciwżółciowo i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Łagodzi bóle miesiączkowe, może być stosowany w leczeniu migren. Działa przeciwobrzękowo.

Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową. Poprawia krążenie krwi, rozgrzewa organizm. Pobudza organy płciowe – z powodzeniem może być stosowany jako afrodyzjak. Olejek imbirowy stymuluje krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga w walce z cellulitem. Imbir może być stosowany w chorobach stawów. Korzystnie działa na układ odpornościowy, wątrobę, wykazuje działanie antyrakowe. Zmniejsza dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną.

Jak wykorzystać imbir w kuchni?

Świeży imbir nadaje wspaniały smak potrawom i napojom. A jego obranie tylko wydaje się trudne. Jak to zrobić kiedy poplątany korzeń utrudnia dostęp nożyków? Łyżeczką! Wystarczy skrobać raz po razie, zdejmując delikatnie skórkę.

Jako przyprawa imbir ma szerokie zastosowanie. Można go dodawać do deserów, słodkich napojów, jak i ostrych sosów, potraw z ryb, mięsa. Świetnie nadaje się do zup, jak np. fasolowa, grochówka czy kartoflanka. Ma również zastosowanie w cukiernictwie, produkcji likierów czy piwa imbirowego (ginger ale). Jest to jeden z podstawowych składników ostrych wschodnich przypraw typu curry.