Właściwości odżywcze i zdrowotne marchewki. 

190
Rate this post

Dziś czas na marchewkę!

Co kryje się w marchewce?

Marchew zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowych. Spożywanie marchwi wzmacnia wzrok i słuch. Działa także bardzo korzystnie na skórę – leczy trądzik, a także opóźnia pojawienie się zmarszczek. Świeży korzeń marchwi zawiera:

– cukry m.in. sacharozę i glukozę.

– Białko – 1 g/100 g pokarmu,

– karotenoidy, a w szczególności α-karoten, β-karoten i stąd jej pomarańczowa barwa (dla człowieka są podstawowym źródłem pro-witaminy A w organizmie)

– luteinę, wpływa na regenerację plamki ocznej i zapobiega rozwojowi AMD (Age-related Macular Degeneration symptoms – zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem).

– składniki mineralne: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fluor, jod,

– witaminy: E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C,

– kwasy organiczne: foliowy (B9) , szczawiowy

– błonnik pokarmowy w ilości 3,6 g/100 g pokarmu.

Zawartość wody w marchwi to aż ok. 90%! Wartość energetyczna marchwi wynosi 33 kcal/100 g pokarmu.

Marchew po ziemniakach, pomidorach i kapuście białej stanowi podstawowe źródło witaminy C w diecie Polaków. W ostatnich latach w Europie pojawiły się odmiany marchwi o fioletowym lub czarnym zabarwieniu korzeni. Zawierają one antocyjany, barwniki roślinne o barwie niebiesko-fioletowej. Są to związki fenolowe o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, dlatego też ich wysoka zawartość w marchwi ma związek z korzystnymi właściwościami tego warzywa. Dzięki zawartości pektyn i innych związków ma także działanie przeciwmiażdżycowe, obniża poziom cholesterolu.

Jakie zalety ma spożywanie marchwi?

Uważa się, że spożywanie marchwi zapobiega:

– nowotworom (beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać nowotworom, a także falkaronil zawarty marchwi może chronić przed rakiem)

– miażdżycy (dzięki pektynom).

– korzystnie działa na popęd płciowy,

– sprawdza się przy biegunkach (kto kojarzy marchewkę tartą z jabłkiem?)

Falkarinol ma również działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwgrzybicze.

Co można przygotować z marchwi?

Zastosowanie marchwi w kuchni jest bardzo szerokie – od dodatku do sałatek, poprzez bardzo zdrowy sok marchwiowy, do deserów. W Portugalii przygotowuje się dżem marchewkowy, a w USA – placek marchewkowy. Ja przygotowałam ostatnio gofry i racuchy marchewkowe.

Najwięcej składników odżywczych znajduje się zaraz pod skórką marchwi, więc najlepiej jej nie obierać lub robić to bardzo cienko.