Dawno temu owsianka kojarzyła mi się bardzo źle. Była to niesmaczna paćka, więc tęsknym wzrokiem podążałam za czekoladowymi płatkami śniadaniowymi. A potem odkryłam jakie właściwości zdrowotne mają płatki owsiane i to, że w ich przygotowaniu można puścić totalnie wodze wyobraźni.
Dlaczego płatki owsiane są tak zdrowe?
Ponieważ:
– są bogate w błonnik pokarmowy, który który m.in. wiąże nadmiar kwasów żółciowych w żołądku, daje uczucie sytości i reguluje pracę jelit i witaminy z grupy B,
– dają mega uczucie sytości,
– zajęły 3. miejsce w rankingu na najzdrowszą żywność,
– korzystnie działają na układ pokarmowy,
– działają przeciwzapalnie, immunomodelująco i przeciwnowotworowo,
– wpływają na gospodarkę węglowodanową i lipidową, a przez to na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
– są skutecznie w leczeniu chorób dermatologicznych.
– mają bardzo szerokie zastosowanie – od popularnej owsianki, aż do dodatek do wypieków, ciastek czy batonów zbożowych.
Poniżej przedstawiam przepisy na różne smaczne owsianki.
1. Jesienna owsianka z figą i śliwkami (zdjęcie w nagłówku)
Na chłodne i bardzo wczesne poranki najlepiej nada się coś rozgrzewającego, jak np. owsianka na ciepłym mleku. Do tego dodatek figi, śliwek i płatków migdałowych. Do ideału brakuje mi w tym zestawie tylko łyżki musu dyniowego!
2. Owsianka pomarańczowa.
Składniki na jedną porcję:
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki wrzącej wody
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 nektarynka
Szczypta siemienia lnianego
Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą. Odczekać kilka minut aż płatki wsiąkną wodę. Następnie zalać sokiem pomarańczowym. Dodać pokrojoną nektarynkę, siemię lniane oraz cynamon. Smacznego!
3. Jesienna owsianka gruszką.
– płatki owsiane
– jogurt naturalny
– gruszka
– białe winogrona
– sezam
– cynamon.
4. Ciasteczkowa owsianka.
– płatki owsiane,
– jogurt naturalny,
– ciemne winogrona,
– mini ciasteczka pełnoziarniste,
– wiórki kokosowe.