1. Jajecznica na parze.
Co jedliście dziś na śniadanie? U mnie dziś na talerzu znalazły się:
– kanapki z bułki wieloziarnistej (1 bułkę dzielę na trzy części dzięki czemu przy okazji tej samej porcji spożywam więcej warzyw i innych dodatków) z masłem, łososiem, mozzarellą i sałatą (ilość dość uboga, bo była końcówka)
– jajecznica na parze z pieczarkami, mozzarellą i majerankiem. Czyli prawdziwie bogatobiałkowy posiłek!
Jak pamiętacie o roli jajek w naszej diecie już wcześniej pisałam.
A teraz jak odchudzić jajecznicę kiedy ta smażona już nam się przejadła lub jesteśmy na diecie lekkostrawnej – do czego potrzeby będzie garnek do gotowania na parze lub zwykły garnek z metalowym sitkiem.
– do ceramicznej miseczki (do kupienia w Pepco) wrzucamy dobrze sparzone lub ugotowane na parze pieczarki, pokrojoną mozzarellę. Dodajemy jajko i całość mieszamy. Doprawiamy ulubionymi ziołami i przyprawami.- zagotowujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć nakrywamy sitkiem z ceramiczną miseczką w środku, a następnie pokrywką.
– czekamy około 5-7 minut i mamy gotową jajecznicę (uwaga na gorącą miseczkę!).
Oczywiście pełną dowolność składników dozwolona – ja następnym razem wypróbuję ze szpinakiem.
2. Omlet na parze.
Składniki:
– pieczarki mini
– jajo
– ser twarogowy wędzony
– sól
– oregano.
Sposób przygotowania:Pieczarki wcześniej parzymy lub krótko gotujemy. Foremkę posmarować masłem. Jajko roztrzepać i wymieszać z oregano. Pieczarki ułożyć w foremce, zalać jajkiem i posypać serem wędzonym. Gotować na parze (garnek z sitkiem lub zwykle metalowe sitko) przez około 5-7 minut. Uwaga na gorącą foremkę!
3. Fritatta na parze.
Postna frittata warzywami na parze:
– około 100 g warzyw (u mnie jeszcze mrożone),
– 1 jajo,
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
– 1 łyżka mąki (u mnie kukurydziana),
– przyprawy (u mnie bazylia i sól),
– odrobiną masła do wysmarowania foremki.
Sposób przygotowania:Warzywa wcześniej krótko gotujemy. Foremkę posmarować masłem. Jajko roztrzepać i wymieszać z jogurtem, mąką i przyprawami. Warzywa ułożyć w foremce, zalać masą jajeczną. Gotować na parze (garnek z sitkiem lub zwykle metalowe sitko) przez około 5-7 minut. Uwaga na gorącą foremkę!
4. Lekki omlet z cukinią:
(zdjęcie w nagłówku)
Składniki:
– 1/3 dużej cukinii,
– 1 duże jajko,
– 1 plaster wędzonego łososia,
– masło do posmarowania foremki,
– bazylia, sól.
Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkiem i rozdrobnionym łososiem, przenieść do wysmarowanej masłem foremki. Doprawić do smaku. Wstawić na sitku nad gotującą się wodą. Gotować około 8 minut (uwaga na gorącą foremkę)!