Sposoby na tofu – chińskie danie i sałatka [przepisy]

180
Rate this post
Przed Wami przepis na fit chińskie z tof
Składniki na 2 porcje:
– 450 g mieszanki chińskiej
– 10 ml oliwy z oliwek
– 200 g ryżu parboiled
– 15 g sosu sojowy
– 180 g tofu wędzonego
Sposób przygotowania:
Tofu zamarynuj w przyprawach: pieprz ziołowy oraz sosie sojowym. Ryż ugotuj na sypko. Tofu podsmaż krótko na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, a na drugiej chińską mieszankę warzywną (marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, grzyby mun, bambus)
Wartość odżywcza i kaloryczna w jednej porcji:
E: 573 kcal
B: 21.11 g
T:13.67 g
W: 88.27g

Prosty i szybki przepis na lekką sałatkę z wykorzystaniem tofu. Mamy tu jakiś fanów tofu?

Składniki na jedną porcję:

Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)

Roszponka – 1 garść (25 g)

Rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)

Chleb graham – kromka (30 g)

Tofu wędzone – 2 kromki (60 g)

Sposób przygotowania:

Tofu pokrój w drobną kostkę, zamarynuj w jednej łyżeczce oliwy z oliwek i przyprawach (pieprz ziołowy, sól, bazylia) i piecz przez około 10 minut. Sałatę rozłóż na talerzu, rzodkiewkę pokrój w paski i dodaj tofu. Całość zalej dressingiem z oliwy z oliwek, soli, bazylii i pieprzu.

Wartość odżywcza i energetyczna porcji:

E: 245 kcal,
B: 10,4 g,
T: 15,4 g,
W: 18,1 g.