Pomysły na pyszne i pożywne sałatki [przepisy]

194
Rate this post

Dziś mam dla Was przepisy, który bardzo częstą goszczą u mnie ostatnio na kolację – czyli sałatkę Nicejską w mojej wariacji, podlaską i egzotyczną!

Sałatka a’la Nicejska:

 

Składniki na 2 porcje:

– 50 g miód pszczeli (2 łyżki),

– 180 g ogórek (sztuka),

– 20 ml oliwa z oliwek (2 łyżki),

– 90 g oliwki hiszpańskie czarne (2 garście),

– 180 g pomidor (sztuka),

– 20 g słonecznik, nasiona (2 łyżki),

– 120 g tuńczyk w sosie własnym (1 puszka bez zalewy),

– 60 g mozzarelli light (1/2 opakowania),

– 200 g sałata (1 główka).

Sposób przygotowania

Sałatę porwij na kawałki, pokrój w kostkę ogórka, pomidora, oliwki na połówki oraz mozzarellę. Tuńczyka poszarp na kawałki za pomocą widelca. Dodaj nasiona słonecznika. Przygotuj dressing: miód wymieszaj z ciepłą wodą, połącz z oliwą z oliwek i przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem. Możesz podać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.
Wartość kaloryczna i energetyczna:
E: 433 kcal,
B: 23.89 g,
T: 24.01 g,
W: 33.71 g.

Podlaska sałatka z serem korycinśkim:

 

W czasach, kiedy swobodnie mogliśmy jeść w restauracjach miałam okazję wypróbować wiele fajnych dań. Dziś mogę odtwarzać ich smak w domowym zaciszu. A więc tym razem mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z serem korycińskim czyli regionalnym przysmaku z Podlasia

Składniki na 2 porcje:

– Rukola – 100 g (4 garście)

– Pomidory suszone – 85 g (12 plastrów)

– Ogórek – 1 sztuka (180 g),

– Pomidor koktajlowy – 6 sztuk (120 g),

– ser koryciński – 4 plastrów (120 g)

– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),

– musztarda – 1 łyżeczka (10 g),

– miód – 1 łyżeczka (12 g),

– oliwa z oliwek – łyżka (10 g),

– chleb graham – 2 kromki (60 g).

Sposób przygotowania:

Sałatę rozłożyć na talerzu lub w misce. Pomidorki opłukać, przekroić na pół i wyłożyć na sałaty. Ogórka opłukać i pokroić na pół plasterki (nie obierać ze skórki) i położyć na sałacie. Paprykę pokroić w paseczki a ser koryciński w kostkę. Również rozłożyć na sałacie jak pomidorki i ogórka. Wszystko posypać suszonymi pomidorami. Polać sosem musztardowo-miodowym (miód+ musztarda+ oliwa z oliwek + przyprawy).

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji:

E: 430 kcal,

B: 17,5 g,

T: 24,3

W: 31,8 g.

Egzotyczna sałatka z wędzonym pstrągiem i pomarańczą:

 

Nietypowy, ale idealnie pasujący przepis na Boże Narodzenie. Kiedyś nie byłam fanką łączenia słodkiego smaku z wytrwanymi daniami. Ale trzeba robić to umiejętnie. Niedawno na mieście spróbowałam tej sałatki i totalnie się w niej zakochałam! Postanowiłam więc odtworzyć przepis. Ponoć oryginalnie to pomysł Gordona Ramsay’a.

SKŁADNIKI:

– wędzony filet z pstrąga – opakowanie – 125 g,

– rukola – 4 garście – 100 g,

– pomarańcza – sztuka – 220 g,

– prażone migdały – 45 g – 2 łyżki,

– pestki dyni – 15 g – łyżka.

Sos:

– ½ szklanki – oliwy z oliwek

– sok z ½ cytryny

– musztarda miodowa – 20 g – 2 łyżeczki,

Przyprawy: sól, pieprz kolorowy.

 

Sposób przygotowania:

Przygotować sos – wlać olej, posolić, a następnie wycisnąć sok z cytryny. Dodać i przyprawić pieprzem, a na koniec wymieszać. Rukolę wrzucić do miski. Dodać filety wycięte z pomarańczy oraz kawałki fileta z pstrąga. Posypać siekanymi orzechami i pestkami dyni. Polać sosem i gotowe

Wartość odżywcza i kaloryczna:

E: 450 kcal,

B: 20,4 g,

T: 33,1 g,

W: 21,5 g.