Dziś mam dla Was przepisy, który bardzo częstą goszczą u mnie ostatnio na kolację – czyli sałatkę Nicejską w mojej wariacji, podlaską i egzotyczną!
Sałatka a’la Nicejska:
Składniki na 2 porcje:
– 50 g miód pszczeli (2 łyżki),
– 180 g ogórek (sztuka),
– 20 ml oliwa z oliwek (2 łyżki),
– 90 g oliwki hiszpańskie czarne (2 garście),
– 180 g pomidor (sztuka),
– 20 g słonecznik, nasiona (2 łyżki),
– 120 g tuńczyk w sosie własnym (1 puszka bez zalewy),
– 60 g mozzarelli light (1/2 opakowania),
– 200 g sałata (1 główka).
Sposób przygotowania
Podlaska sałatka z serem korycinśkim:
W czasach, kiedy swobodnie mogliśmy jeść w restauracjach miałam okazję wypróbować wiele fajnych dań. Dziś mogę odtwarzać ich smak w domowym zaciszu. A więc tym razem mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z serem korycińskim czyli regionalnym przysmaku z Podlasia
Składniki na 2 porcje:
– Rukola – 100 g (4 garście)
– Pomidory suszone – 85 g (12 plastrów)
– Ogórek – 1 sztuka (180 g),
– Pomidor koktajlowy – 6 sztuk (120 g),
– ser koryciński – 4 plastrów (120 g)
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– musztarda – 1 łyżeczka (10 g),
– miód – 1 łyżeczka (12 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (10 g),
– chleb graham – 2 kromki (60 g).
Sposób przygotowania:
Sałatę rozłożyć na talerzu lub w misce. Pomidorki opłukać, przekroić na pół i wyłożyć na sałaty. Ogórka opłukać i pokroić na pół plasterki (nie obierać ze skórki) i położyć na sałacie. Paprykę pokroić w paseczki a ser koryciński w kostkę. Również rozłożyć na sałacie jak pomidorki i ogórka. Wszystko posypać suszonymi pomidorami. Polać sosem musztardowo-miodowym (miód+ musztarda+ oliwa z oliwek + przyprawy).
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji:
E: 430 kcal,
B: 17,5 g,
T: 24,3
W: 31,8 g.
Egzotyczna sałatka z wędzonym pstrągiem i pomarańczą:
Nietypowy, ale idealnie pasujący przepis na Boże Narodzenie. Kiedyś nie byłam fanką łączenia słodkiego smaku z wytrwanymi daniami. Ale trzeba robić to umiejętnie. Niedawno na mieście spróbowałam tej sałatki i totalnie się w niej zakochałam! Postanowiłam więc odtworzyć przepis. Ponoć oryginalnie to pomysł Gordona Ramsay’a.
SKŁADNIKI:
– wędzony filet z pstrąga – opakowanie – 125 g,
– rukola – 4 garście – 100 g,
– pomarańcza – sztuka – 220 g,
– prażone migdały – 45 g – 2 łyżki,
– pestki dyni – 15 g – łyżka.
Sos:
– ½ szklanki – oliwy z oliwek
– sok z ½ cytryny
– musztarda miodowa – 20 g – 2 łyżeczki,
Przyprawy: sól, pieprz kolorowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować sos – wlać olej, posolić, a następnie wycisnąć sok z cytryny. Dodać i przyprawić pieprzem, a na koniec wymieszać. Rukolę wrzucić do miski. Dodać filety wycięte z pomarańczy oraz kawałki fileta z pstrąga. Posypać siekanymi orzechami i pestkami dyni. Polać sosem i gotowe
Wartość odżywcza i kaloryczna:
E: 450 kcal,
B: 20,4 g,
T: 33,1 g,
W: 21,5 g.