Święta za chwilę – mikołajkowe słodkości [przepisy]

203
Rate this post

Dziś wyjątkowe przepisy, bo idealne na świąteczny czas!

A przy okazji apel – nie kupujcie do świątecznych paczek niezliczonych ilości słodkości. Nie każdego namawiam do tego, żeby takie słodkości zrobić samemu, ale zamiast słodyczy z tablicą Mendelejewa w składzie pomyślcie o lepszych wyborach – gorzkiej czekoladzie, ciastach pełnoziarnistych czy batonikach bez tony cukru.

A nawet jeśli ktoś uprze na się na czekoladowego Mikołaja – to są lepsze i gorsze wybory. Zamiast czekoladopodobnego kup czekoladowego. Nie najgorszy skład mają Mikołaje Merci, Lindt, Milka czy Heidi. Czego unikać w składzie? E476, E492, oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego czy barwników. Czego w składzie nie da się uniknąć? Niestety cukru.

1. Pierniczki karobowe:

 

Składniki:

– szklanka mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej),

– 1 jajko,

– łyżeczka miodu,

– 4-5 łyżeczek słodzidła (to według uznania ilość),

– 3 łyżki oleju roślinnego,

– 2 łyżki karobu (zamiast kakao – ja niestety że względu na zdrowie z wielkim bólem musiałam wykluczyć ze swojej diety czekoladę i wszelkie produkty na bazie kakao),

– duża łyżka cynamonu,

– kilka posiekanych suszonych owoców żurawiny,

– łyżka miażdżonych goździków,

– pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać różne kształty pierniczków – u nas serduszka i chmurki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko natłuszczonym. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 15 minut, ale warto sprawdzić podczas pieczenia jak się ma sytuacja. Wystudzić. Udekorować – my to zrobimy za tydzień!

2. Wegańskie batoniki bez cukru. 

 

Świąteczne (i nie tylko) batoniki wegańskie, bezglutenowe i bez grama do dodanego cukru!

Składniki na 15 batonów.

– 1 szklanka suszonych daktyli (około 150g)

– 1/2 szklanki orzechów włoskich (około 65 g)

– 1 łyżka masła orzechowego (około 30 g)

– 1/4 szklanki wiórków kokosowych (25 g)

– 3/4 szklanki płatków jagalnych (125g)

– 1/2 szklanki napoju roślinnego (np. kokosowego) 125 ml.

– 1 łyżka kakao lub karobu do posypania na wierzch.

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Do blendera przełożyć orzechy, wiórki kokosowe, płatki jaglane i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do blendera razem z napojem roślinnym i zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzch posypać kakao lub karobem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny (lub piec przez 10 minut w 180C i potem zostawić na godzinę). Podawać pokrojone na prostokąty – wychodzi 15 batoników.

3. Blok czekoladowy z bakaliami. 

 

A teraz czas na coś słodkiego, kultowego i wpisującego się w definicję mojego świątecznego comfort food – blok czekoladowy!

Składniki na 12 kawałków:

– 1 szklanka wypestkowanych daktyli (100 g),

– ½ szklanki orzechów (mieszanka włoskich i migdałów = po 30 g)

– ¼ szklanki płatków owsianych lub jaglanych (30 g),

– ½ szklanki kakao lub karobu (60 g)

– 2 dojrzałe banany

– 4 łyżki masła orzechowego

– 2 łyżki miodu,

– 6 kawałków białej czekolady,

– 6 łyżeczek płatków lub wiórków kokosowych.

 

Sposób przygotowania:

Spód: daktyle namocz w misce z ciepłą wodą przez 30 minut, a następnie zblenduj. Do mieszanki dodaj migdały, orzechy włoskie, płatki i połowę ilości kakao/karob. Przełóż masę do głębokiego naczynia (forma do ciasta lub naczynie żaroodporne, a następnie włóż do zamrażalnika.

Wierzch: Zblenduj banany, masło orzechowe, miód i resztę kakao/karobu. Wylej masę na ciasto, a na wierzch posyp płatkami kokosowymi i udekoruj kostkami białej czekolady. Włóż całość do zamrażalnika/lodówki na co na najmniej 2 godziny.

 

Wartość kaloryczna i energetyczna 1 porcji/kawałka:

E: 203 kcal,

B: 4,8 g,

T: 10,9 g,

W: 22,3 g,

4. Szarlotko-sernik w słoiku.

 

Składniki na 1 porcję:

– jabłko (180 g),

– skyr (150 g),

– orzechy włoskie (15 g),

– cynamon (2 łyżeczki).

Sposób przygotowania:

Jabłko pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka i zalej 1/2 szklanką wody. Dodaj cynamon. Duś aż zmiękną. W słoiku ułóż warstwowo: skyr i duszone jabłka. Posyp pokruszonymi orzechami.

Wartość energetyczna i odżywcza:

E: 306 kcal,

B: 21,4 g,
T: 9,9 g,
W: 37,1 g.

A Wy jakie macie pomysły na słodkości do paczek świątecznych?