Dziś wyjątkowe przepisy, bo idealne na świąteczny czas!
A przy okazji apel – nie kupujcie do świątecznych paczek niezliczonych ilości słodkości. Nie każdego namawiam do tego, żeby takie słodkości zrobić samemu, ale zamiast słodyczy z tablicą Mendelejewa w składzie pomyślcie o lepszych wyborach – gorzkiej czekoladzie, ciastach pełnoziarnistych czy batonikach bez tony cukru.
A nawet jeśli ktoś uprze na się na czekoladowego Mikołaja – to są lepsze i gorsze wybory. Zamiast czekoladopodobnego kup czekoladowego. Nie najgorszy skład mają Mikołaje Merci, Lindt, Milka czy Heidi. Czego unikać w składzie? E476, E492, oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego czy barwników. Czego w składzie nie da się uniknąć? Niestety cukru.
1. Pierniczki karobowe:
Składniki:
– szklanka mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej),
– 1 jajko,
– łyżeczka miodu,
– 4-5 łyżeczek słodzidła (to według uznania ilość),
– 3 łyżki oleju roślinnego,
– 2 łyżki karobu (zamiast kakao – ja niestety że względu na zdrowie z wielkim bólem musiałam wykluczyć ze swojej diety czekoladę i wszelkie produkty na bazie kakao),
– duża łyżka cynamonu,
– kilka posiekanych suszonych owoców żurawiny,
– łyżka miażdżonych goździków,
– pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać różne kształty pierniczków – u nas serduszka i chmurki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko natłuszczonym. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 15 minut, ale warto sprawdzić podczas pieczenia jak się ma sytuacja. Wystudzić. Udekorować – my to zrobimy za tydzień!
2. Wegańskie batoniki bez cukru.
Świąteczne (i nie tylko) batoniki wegańskie, bezglutenowe i bez grama do dodanego cukru!
Składniki na 15 batonów.
– 1 szklanka suszonych daktyli (około 150g)
– 1/2 szklanki orzechów włoskich (około 65 g)
– 1 łyżka masła orzechowego (około 30 g)
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych (25 g)
– 3/4 szklanki płatków jagalnych (125g)
– 1/2 szklanki napoju roślinnego (np. kokosowego) 125 ml.
– 1 łyżka kakao lub karobu do posypania na wierzch.
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Do blendera przełożyć orzechy, wiórki kokosowe, płatki jaglane i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do blendera razem z napojem roślinnym i zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzch posypać kakao lub karobem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny (lub piec przez 10 minut w 180C i potem zostawić na godzinę). Podawać pokrojone na prostokąty – wychodzi 15 batoników.
3. Blok czekoladowy z bakaliami.
A teraz czas na coś słodkiego, kultowego i wpisującego się w definicję mojego świątecznego comfort food – blok czekoladowy!
Składniki na 12 kawałków:
– 1 szklanka wypestkowanych daktyli (100 g),
– ½ szklanki orzechów (mieszanka włoskich i migdałów = po 30 g)
– ¼ szklanki płatków owsianych lub jaglanych (30 g),
– ½ szklanki kakao lub karobu (60 g)
– 2 dojrzałe banany
– 4 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki miodu,
– 6 kawałków białej czekolady,
– 6 łyżeczek płatków lub wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Spód: daktyle namocz w misce z ciepłą wodą przez 30 minut, a następnie zblenduj. Do mieszanki dodaj migdały, orzechy włoskie, płatki i połowę ilości kakao/karob. Przełóż masę do głębokiego naczynia (forma do ciasta lub naczynie żaroodporne, a następnie włóż do zamrażalnika.
Wierzch: Zblenduj banany, masło orzechowe, miód i resztę kakao/karobu. Wylej masę na ciasto, a na wierzch posyp płatkami kokosowymi i udekoruj kostkami białej czekolady. Włóż całość do zamrażalnika/lodówki na co na najmniej 2 godziny.
Wartość kaloryczna i energetyczna 1 porcji/kawałka:
E: 203 kcal,
B: 4,8 g,
T: 10,9 g,
W: 22,3 g,
4. Szarlotko-sernik w słoiku.
Składniki na 1 porcję:
– jabłko (180 g),
– skyr (150 g),
– orzechy włoskie (15 g),
– cynamon (2 łyżeczki).
Sposób przygotowania:
Jabłko pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka i zalej 1/2 szklanką wody. Dodaj cynamon. Duś aż zmiękną. W słoiku ułóż warstwowo: skyr i duszone jabłka. Posyp pokruszonymi orzechami.
Wartość energetyczna i odżywcza:
E: 306 kcal,
B: 21,4 g,
T: 9,9 g,
W: 37,1 g.
A Wy jakie macie pomysły na słodkości do paczek świątecznych?