Muffiny dyniowe oraz przekładaniec [przepisy]

299
Rate this post

1. Przepis na babeczki dyniowe. 

Składniki na 10 sztuk:

– 1 szklanka musu z dyni,

– otarta skórka z połowy pomarańczy,

– około 8-10 łyżeczek słodzidła,

– 2 łyżki oleju roślinnego,

– 1 szklanka mąki (u mnie mieszanka pszennej i gryczanej),

– 1 jajo,

– 5 łyżek mleka 1,5% tłuszczu,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1/2 łyżeczki cynamonu,

– 3 orzechy włoskie,

– szczypta sezamu.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.W jednej misce wymieszać mus z dyni ze słodzidłem, jajkiem, olejem i wymieszać.W drugiej misce wymieszać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać proszek do pieczenia oraz dokładnie wymieszać. Zawartości z dwóch misek zmieszać ze sobą, dodać mleko i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Na wierzch ciasto posypać posiekanymi orzechami i sezamem. Nałożyć do natłuszczonych papilotek i piec przez ok. 25 minuty.

A na pytanie jak zrobić mus z dyni odpowiadam, że wydrążyć miąższ i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 20 minut. Po wystygnięciu np. widelcem rozgnieść na mus.

2. Przepis na przekładaniec dyniowy. 

 

Na pytanie czy zawsze wszystko mi w kuchni wychodzi, odpowiadam – niestety nie. Ale nie byłabym sobą gdybym nie próbowała ratować sytuacji. Tak też powstał przekładaniec – placek dyniowy z musem bananowym.

Placek dyniowy (ilości składników nie podaje, bo po prostu muszę go dopracować – coś poszło nie tak):

– mus z dyni (ugotowana wcześniej i zblendowana dynia)

– mąka pszenna pełnoziarnista

– mleko

– jajko

– słodzidło

– starta marchewka

– proszek do pieczenia

– cynamon.

Jeśli chodzi o ilość słodzidła w przepisach to każdy z nas moim zdaniem też powinien kierować się własnym nosem – ja nie słodzę herbaty, praktycznie nie jem słodyczy kupnych. Ostatnio wybierając mniejsze zło w podróży na stacji paliw kupiłam jogurt – pozornie całkiem okej, bo dodatek malin i spora porcja płatków owsianych do dodania. Niestety, był tak mega słodki, że nie dałam rady zjeść go do końca. Dlatego też uważam, że ilość słodzidła zależy do nas – nie przesadzajmy jednak z jego nadmiarem.

Sytuację uratował jednak przepyszny mus bananowy:

– 1/2 banana

– 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

– 1 łyżeczka serka mascarpone

– 1 łyżeczka sezamu.

Polecam, był super! A więc nie bójmy się kuchennych porażek – one zdecydowanie zdarzają się każdemu.