Desery z rabarbarem [przepisy]

219
Rate this post

1. Placki ze śliwką i rabarbarem (zdjęcie w nagłówku)

Ostatnio na drugie śniadanie był u mnie mini cynamonowo-cytrynowy torcik gofrowy przekładany domową marmoladą jabłkową. A wczoraj – placuszki ze śliwką i rabarbarem. Miałam drobne wątpliwości co do tego połączenia (chociaż wiele osób zachwala ciasto rabarbarowo-śliwkowe), ale myślę, że było warto!

Składniki na 7 średnich placuszków:

– 6 łyżek mąki (u mnie ostatnio ulubiona czyli gryczana)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 6 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki

– 1 jajo

– ok. 3 łyżeczki słodzidła (ilość zależna od tego jak kwaśne są użyte rabarbar i śliwki)

– 1/2 ogonka liściowego rabarbaru

– 2 śliwki węgierki

– tłuszcz roślinny do smażenia/posmarowania papieru pieczenia.

Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Śliwki również umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do miski. Następnie dodać jogurt naturalny/maślankę oraz żółtko. Białko ubić na pianę, po czym dodać do innych składników. Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem, nakładać ciasto porcjami. Mi była przy tym bardzo pomocna serduszkowa foremka na placki. Smażyć około 2-3 minut z każdej strony. Placuszki można również upiec.

Propozycja podania – porcja=3 placuszki: łyżka maślanki na wierzch, szczypta cynamonu, kilka płatków migdałowych i śliwka.

Jeśli chodzi o słodzidło – ponieważ połączenie rabarbar+śliwka jest dosyć kwaśne, radzę przed dodaniem ich do ciasta posypać odrobiną słodzidła. A jeśli chodzi o całkowitą ilość dodanej substancji słodzącej – wszystko zależy od tego jaki smak bardziej preferujecie i jakich owoców użyjecie.

2. Kruche ciasto z rabarbarem. 

 

Mogę robić ciasteczka, placuszki, desery i różne inne słodkości, jednak chyba po umiejętności do pieczenia ciast w kolejce nie wytrzymałam – jestem totalnym beztalenciem w tej kwestii. Tym bardziej dzielę się czymś co mi się nawet względnie uda, dlatego mam dla Was przepis na proste kruche ciasto z rabarbarem – ostrzegam, nie należy ono całkowicie do tych z gatunku fit.
Składniki:
– 3-4 łodygi rabarbarowe,
– 1 i 1/2 szklanki mąki (mieszanka pszennej pełnoziarnistej i gryczanej),
– ok. 140 gramów zimnego masła klarowanego,
– w sumie 4 łyżki słodzidła,
– cynamon,
– 1 jajko,
– 4-5 orzechów włoskich.
Mąkę dokładnie zmieszać z masłem, jajkiem i 3 łyżkami słodzidła i wyrobić ciasto. Następnie wstawić je na pół godziny do lodówki. Umyć łodygi rabarbaru, pokroić na kawałki, dodać słodzidło i cynamon oraz posiekane orzechy włoskie. Całość wymieszać. Po wyjęciu ciasta z lodówki nastawić piekarnik na 180 stopni C, po czym wykleić ciastem formę. Rozłożyć rabarbar po całej powierzchni, a pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch. Ciasto piec około 35 minut – warto kontrolować, bo mi się brzegi trochę spiekły.