Deser – mascarpone na daktylach [przepis]

231
Rate this post

Dziś coś zdecydowanie dla osób na masie: spora dawka białka i kalorii, a przy tym smak i szybkość przygotowania. Przedstawiam Wam mój ostatni wynalazek – mascarpone na daktylach.

Składniki na 4 porcje:

– daktyle, suszone – 80 g (2 garście)

– musli – 100 g (8 łyżek,

– mascarpone – 250 g (opakowanie)

– jogurt naturalny – 150 g (opakowanie)

– płatki migdałowe – 30 g (1/3 szklanki)

– odżywka białkowa (u mnie smak bananowy) – 60 g (2 porcje)

– maliny liofilizowane – 45 g (1 ½ porcji).

Sposób przygotowania:

Przygotuj 4 naczynia -np. szklanki. Daktyle namocz w ciepłej wodzie (ilość wody ponad powierzchnię daktyli). Następnie zblenduj je z 3/4 ilości musli. Ułóż na spód naczyń. Mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym i odżywką białkową (u mnie o smaku bananowym). Ułóż jako następną warstwę. Na wierzch posyp płatkami migdałowymi, malinami liofilizowanymi i pozostałą częścią musli. Wstaw na 1-2 godzinę do lodówki.

Wartość odżywcza i kaloryczna w 1 porcji:

E: 558 kcal,

B: 20, 5 g,

T: 32,5 g,

W: 44,8 g.