Dziś mam dla Was przepis i zapowiedź filmu – śniadanie angielskie w zdrowszej wersji:
Klasyczne śniadanie angielskie może dostarczać nawet 800 kcal, a przy tym znaczny udział z tych kalorii pochodzić będzie z tłuszczów, głównie nasyconych, czyli tych, których w zdrowej diecie powinniśmy unikać. Jest też ciężkostrawne, bo większość, jak nie wszystkie składniki są smażone. Ja starałam się odchudzić ten specjał.
Baza śniadania
Składniki:
– jajko (50 g),
– 5 pieczarek (100 g),
– oliwa z oliwek (5g),
– pomidorki koktajlowe/pomidor (180 g)
– łosoś wędzony (50 g),
– fasola biała (60 g)
– passata pomidorowa (100 ml),
Sposób przygotowania:
Pieczarki i pomidorki umyj, a następnie osusz. Zgrilluj krótko na patelni lub grillu elektrycznym (natłuszcz wcześniej oliwą). Do foremki posmarowanej masłem wbij jajko, przypraw i piecz w temop. 180 C ok. 10 minut. W drugim garnku podgrzej chwilę fasolę z passatą. Na talerzu ułóż wszystko wraz z plastrami wędzonego łososia.
Wartość odżywcza i energetyczna:
E: 331 kcal,
B: 25,7 g,
T: 15,5 g,
W: 26,2 g.
Hashbrowns (1 porcja)
– 2 ziemniaki,
– 1 jajko,
– oliwa z oliwek (łyżeczka),
– przyprawy: pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skóry, opłucz i zetrzyj na tarce. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru płynu, po czym przełóż je do miski. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oliwy, a następnie nałóż na nie porcję ziemniaków. Piecz do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie.
Wartość odżywcza i kaloryczna:
E: 272 kcal,
B: 9,7 g,
T: 10 g
W: 37, 2 g.
W nowym odcinku oprócz przepisu, czeka na Ciebie kilka ciekawostek na temat rytmu dnia Brytyjczyków według posiłków oraz o tradycji picia popołudniowej herbaty. Zapraszam na kanał!