Macie czasami ogromną i niepohamowaną ochotę na coś słodkiego? Myślę, że każdy z nas ma takie momenty. Czy sięganie wtedy po sklepowe słodycze jest uzasadnione? Oczywiście, że nie.
Mam więcej dla Was zdrowszą alternatywę. A przy okazji tanią i szybką w przygotowaniu. Przed Wami mug cake! Wariantów jest tysiące, wszystkie bajecznie proste. Poniżej dwa przepisy.
Składniki na czeko mug cake:
– 4 łyżeczki dowolnej mąki
– 1 łyżeczka słodzidła (u mnie ksylitol)
– 2 łyżeczki kakao
– 1 jajko
– odrobina (dosłownie czubek łyżeczki) proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka.
Czyli wszystko co to większość z nas ma w lodówce.
Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Jajko wbić do miski, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać całość. Wlać do kubka ceramicznego i wstawić go na 2 minuty do mikrofalówki (ważne, aby mikrofalówka była ustawiona na pełną moc).
Moja propozycja podania: jedno małe słodkie jabłko, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego oraz szczypta sezamu.
Propozycja II: szybki i pyszny mug cake owsiano-bananowy!
Składniki:
– 1 jajo,
– 4 łyżki płatków owsianych,
– 3 łyżki jogurtu naturalnego,
– 1 łyżeczka słodzidła,
– 1/2 łyżeczki nasion chia,
– 1 łyżeczka płatków migdałowych,
– 1/4 łyżeczki (lub nawet mniej, dosłownie odrobina) proszku do pieczenia/sody oczyszczonej,
– 1/2 banana pokrojonego w plasterki.
Sposób przygotowania: Całość dokładnie wymieszać, przelać do filiżanki lub małej miseczki ceramicznej, wstawić do kuchenki mikrofalowej (ustawionej na pełne obroty) na 3-4 minuty. Gotowe!
Moja propozycja podania – druga połówka banana (aby niczego nie marnować), 2 łyżeczki jogurtu naturalnego i posiekany orzech włoski.
Było pysznie. No i obyło się bez snickersa!