Ciastko z mikrofali czyli smaczny i szybki mug cake [przepis]

202
Rate this post

Macie czasami ogromną i niepohamowaną ochotę na coś słodkiego? Myślę, że każdy z nas ma takie momenty. Czy sięganie wtedy po sklepowe słodycze jest uzasadnione? Oczywiście, że nie.

Mam więcej dla Was zdrowszą alternatywę. A przy okazji tanią i szybką w przygotowaniu. Przed Wami mug cake! Wariantów jest tysiące, wszystkie bajecznie proste. Poniżej dwa przepisy.

Składniki na czeko mug cake:

– 4 łyżeczki dowolnej mąki

– 1 łyżeczka słodzidła (u mnie ksylitol)

– 2 łyżeczki kakao

– 1 jajko

– odrobina (dosłownie czubek łyżeczki) proszku do pieczenia

– 3 łyżki mleka.

Czyli wszystko co to większość z nas ma w lodówce.

Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Jajko wbić do miski, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać całość. Wlać do kubka ceramicznego i wstawić go na 2 minuty do mikrofalówki (ważne, aby mikrofalówka była ustawiona na pełną moc).

Moja propozycja podania: jedno małe słodkie jabłko, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego oraz szczypta sezamu.

 

Propozycja II: szybki i pyszny mug cake owsiano-bananowy!
Składniki:

– 1 jajo,

– 4 łyżki płatków owsianych,

– 3 łyżki jogurtu naturalnego,

– 1 łyżeczka słodzidła,

– 1/2 łyżeczki nasion chia,

– 1 łyżeczka płatków migdałowych,

– 1/4 łyżeczki (lub nawet mniej, dosłownie odrobina) proszku do pieczenia/sody oczyszczonej,

– 1/2 banana pokrojonego w plasterki.

Sposób przygotowania: Całość dokładnie wymieszać, przelać do filiżanki lub małej miseczki ceramicznej, wstawić do kuchenki mikrofalowej (ustawionej na pełne obroty) na 3-4 minuty. Gotowe!
Moja propozycja podania – druga połówka banana (aby niczego nie marnować), 2 łyżeczki jogurtu naturalnego i posiekany orzech włoski.

Było pysznie. No i obyło się bez snickersa!