Czas na paprykę. Właściwości odżywcze i zdrowotne papryki.

160
Rate this post

Dziś czas na paprykę w naszym cyklu. Idealne warzywo na weekendowe przekąski jak i na codzienne obiady. Jakie jest Wasze ulubione wykorzystanie papryki? I którą najbardziej lubicie? Moim faworytem jest ta ze zdjęcia.

Papryka – jakich witamin i składników mineralnych dostarcza?

Papryka – rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych,

– występuje w wielu odmianach i kolorach,

– słodka czerwona jest przede wszystkim dobrym źródłem witaminy A i C, zawiera sporo witamin K, E, a także witamin z grupy B (m.in. B6 i B9) i kwas foliowy (zwłaszcza papryka zielona), błonnik pokarmowy, wapń, potas, żelazo, magnez, mangan i miedź,

– zawiera także dużo beta-karotenu i rutyny (która wzmacnia naczynia krwionośne),

– zapobiega zwapnieniom naczyń krwionośnych,

– w pikantnych odmianach papryki znajduje się kapsaicyna, która ma właściwości rozgrzewające, przeciwbólowe, oczyszcza drogi oddechowe, a także łagodzi objawy przeziębienia (jednak nie jest wskazana przesada jeśli chodzi o konsumpcję tych odmian, ponieważ nadmiar kapsaicyny podrażnia przewód pokarmowy, a nawet może uszkodzić nerki i drogi moczowe), słodkie odmiany zawierają mniej kapsaicyny.

– papryczka chili łagodzi ból, zapobiega zapaleniu oskrzeli i łagodzi jego przebieg, działa wykrztuśnie i przeciwzakrzepowo,

–  papryka sproszkowana to nie tylko popularna przyprawa, ale także stosowany w medycynie ludowej lek na ból głowy,

– ma właściwości przeciwzapalne – daję ulgę w bólach i stanach zapalnych,

– świeża czerwona papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna,

– wartość energetyczna to kolejno dla:

papryki czerwonej: 32 kcal,

żółtej: ok. 27 kcal,

zielonej: 22 kcal,

chili: 39 kcal/100 g pokarmu.

– świeża papryka zawiera flawonoidy, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

– obierając paprykę pamiętajmy o usunięciu białych pestek – dają one posmak goryczki.