You are here:  / Kulinaria / Wszystko o kofeinie

Wszystko o kofeinie

Kofeinę możemy znaleźć w wielu roślinach i ziarnach w ponad 60 gatunków roślin na świecie.

Do produktów dostarczających naturalne źródła kofeiny zaliczyć można:

  • kawę,
  • herbatę,
  • orzeszki Cola,
  • kakao,
  • czekolada,
  • guarana.

Guarana jest rośliną pnącą o czerwonych owocach przypominających kształtem oraz gabarytami jagody. Nasiona  guarany rosną w Brazylii i Wenezueli, zawierają one substancję chemiczną podobną do kofeiny i o porównywalnym działaniu. Jeden gram guarany może zawierać 40 mg kofeiny.

Inną grupą produktów stanowią produkty, do których została dołączona czysta kofeina:

  • apoje typu Coca-cola, Pepsi,
  • apoje energetyzujące typu Red bull, Tiger,
  • preparaty wspomagające odchudzanie,
  • środki przeciwbólowe,
  • gumy do żucia z kofeiną,
  • cukierki z kofeiną,
  • napoje z guaraną.

 

Napoje Zawartość kofeiny

mg

 

Kawa 240 ml100-150
Kawa rozpuszczalna 150 ml43
Herbata 160 ml40-50
Coca- cola 330 ml31-35
Napoje energetyzujące 250 ml80
Czekolada  30 g5

Warto pamiętać, że zawartość kofeiny w kawie parzonej lub herbacie różni się w zależności od marki danego produktu spożywczego.

Moc kofeiny w organizmie…

Napar z kawy i herbaty już po 2-3 minutach parzenia zawiera 80% kofeiny. Kofeina szybko się wchłania z przewodu pokarmowego, osiągając jej maksymalne stężenie już po 20 minutach po spożyciu. Czas połowicznego rozpadu kofeiny jest od 30-50% krótszy w stosunku do niepalących, co oznacza, że potrzebują oni większych ilości kofeiny. Ponadto u kobiet, które stosują doustne środki antykoncepcyjne, czas rozpadu kofeiny jest dwukrotnie dłuższy niż u kobiet ich nie przyjmujących.

Każdy z nas sięga po dawkę kofeiny głównie w celu zniwelowania uczucia senności i zmęczenia. Kofeina i jej metabolity wywołują silne działanie na nasz organizm.

 

Do głównych funkcji kofeiny można zaliczyć:

  • pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego,
  • pobudzą pracę kory mózgowej,
  • zwiększa sprawność myślenia, ,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • wykazuje działanie moczopędne,
  • znosi uczucie zmęczenia i senności,
  • zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego.

Przedawkowanie kofeiny…

Jak wiadomo…wszystko powinno być spożywane w umiarze. Nadmiar kofeiny może stanowić czynnik zagrożenia zdrowia.  Maksymalna dawka kofeiny przy podaniu doustnym wynosi 1,5 g, natomiast przy podaniu podskórnym 500 mg. Z kolei dawką śmiertelna wynosi 10-12 g.  W stanach ostrego zatrucia kofeiną występują stany silnego pobudzenia psycho-ruchowego.  Zatrucie spowodowane kofeiną mogą objawiać się nudnościami, bólem głowy, bezsennością, tachykardią, zaburzeniami rytmu serca oraz drażliwością.

Jakie zagrożenia niesie nadmiar kofeiny?

Opinii o możliwości uzależnienia się od kofeiny nie potwierdzają żadne badania naukowe. Można jedynie przyzwyczaić się do rytuału kofeinowego. Negatywne działanie kofeiny wpływa na:

  • choroby serca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • osteoporozę,
  • może powodować trudności z zajściem w ciąże,
  • zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego,
  • sprzyja bólom nadbrzusza,
  • powoduje zgagę, chorobę refluksową przełyku poprzez zmniejszenie napięcia zwieracza dolnego przełyku, co sprzyja zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku.

Badania dowodzą, że kofeina wypłukuje wapń i magnez, co sprzyja wystąpieniu osteoporozy. Warto zaznaczyć, że spożycie wapnia poniżej 800 mg na dzień oraz picie 2-3 filiżanek dziennie kawy może wtedy powodować zwiększoną utratę masy kostnej. Dawka 2-3 filiżanek jest uznawana za maksymalną bezpieczną ilość, biorąc pod uwagę odpowiednią dobraną dietę pokrywającą w pełni nasze dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i mineralne. Bardzo często kofeina jest stosowana w przypadku wielu kuracji odchudzających jako środek powodujący przyspieszenie przemiany materii.

Pamiętaj!

  1.  Pij kawę parzoną przy użyciu filtra, gdyż to on właśnie zatrzymuje większość niepożądanych substancji kawy.
  2. Nie pij więcej niż 2-3 szklanki kawy dziennie.
  3. Jeżeli masz nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu lub homocysteiny lepiej zrezygnuj z picia kawy.
  4. Jeżeli cierpisz na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wybieraj kawy łagodne, niskodrażniące, które zapobiegną wzdęciom oraz zgadze.
  5. Jeżeli jesteś w ciąży ogranicz spożycie kawy, ze względu na jej niekorzystny wpływ na Twoje dziecko.
  6. Nie podawaj kawy dzieciom, w przyszłości same i tak jej spróbują.