Jakie nawyki dla zdrowego serca?

183
Rate this post

Małe wybory dotyczące stylu życia, które podejmujemy każdego dnia, sumują się, jeśli chodzi o zdrowie serca. W jednym z badań wykazano, że osoby które spędzają mniej czasu na oglądaniu telewizji i regularnie jedzą wysokoenergetyczne śniadania, mają znacznie mniej płytki miażdzycowej i sztywności tętnic, co wskazuje na mniejsze ryzyko rozwoju schorzeń serca lub udaru.

O badaniu:

Naukowcy ocenili wskaźniki zdrowia serca oraz różne czynniki środowiskowe i czynniki związane ze stylem życia u 2000 osób mieszkających w Grecji. Ich wiek wahał się od 40 do 99 lat, a średnia wieku wynosiła 63 lata. Do oceny poziomu aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych zastosowano szczegółowe kwestionariusze, a do oceny stanu tętnic uczestników zastosowano dwa nieinwazyjne testy.

W ramach pierwszej części badania naukowcy podzielili uczestników na 3 grupy według liczby godzin spędzonych na oglądaniu telewizji w każdym tygodniu: niewielka ilość (7 godzin lub mniej), umiarkowana ilość (7 do 21 godzin) lub wysoka (ponad 21 godzin). Po uwzględnieniu czynników ryzyka sercowo-naczyniowego badacze stwierdzili, że osoby oglądające najwięcej telewizji tygodniowo były prawie dwukrotnie bardziej narażone na nagromadzenie płytki miadżycowej w tętnicach niż osoby najmniej oglądające telewizję. Badanie wykazało również, że częstsze oglądanie tv wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy.

Badanie II:

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy w zależności od tego, ile ich dziennego spożycia kilokalorii pochodziło ze śniadania: wysokoenergetyczne (20% dziennej energii z diety), niskoenergetyczne (5-20% dziennej energii z diety) lub brak (mniej niż 5% dziennej energii z diety). W sumie około 240 osób zgłosiło śniadanie wysokoenergetyczne, prawie 900 zjadło śniadanie niskoenergetyczne, a około 680 pomijało śniadanie. Potrawy śniadaniowe powszechnie spożywane przez osoby z grupy wysokoenergetycznej obejmowały mleko, ser, płatki zbożowe, chleb i miód. Śniadanie dla osób z grupy niskoenergetycznej zazwyczaj obejmowało kawę lub mleko o niskiej zawartości tłuszczu wraz z chlebem z masłem, miodem, oliwkami lub owocami. Naukowcy odkryli, że ci, którzy zjedli wysokoenergetyczne śniadanie, mieli zwykle znacznie zdrowsze tętnice niż ci, którzy jedli śniadanie niskoenergetyczne lub nie jedli ich wcale.

Ograniczenia:

Badani w większości prowadzili dietę w stylu śródziemnomorskim. Badanie było obserwacyjne, więc nie można wyznaczyć związku przyczynowo-skutkowego.