Jedz i zapobiegaj nowotworowi – dieta antyrakowa

607
Rate this post

Powiedzenie, że „jesteś tym, co jesz” wg badań, dowodzi swojej słuszności w życiu codziennym. W dzisiejszej dobie świadomości o chorobach i wszelkich schorzeniach, których można się w prosty sposób nabawić, wiemy już, że im mniej przetworzone produkty, tym lepiej! Dzięki dostarczaniu właśnie takiego „paliwa” do organizmu, zapewniamy mu odpowiednie warunki rozwoju i pracy, a szczególności chronimy przed chorobami cywilizacyjnymi, a co za tym idzie przeciwdziałamy możliwości rozwoju nowotworom.”

Jakie jedzenie sprzyja rozwijaniu się raka?

Ciekawe stwierdzenie, iż „z rakiem walczy się przy stole”, ma swoje podstawy. Jedzenie przetworzone, tłuste, zawierające cukier czyni w naszym organizmie spustoszenie. Jednakże trzeba pamiętać, że komórki jedzą to, co my wybierzemy i im dostarczymy, a jak powszechnie wiadomo – rak powstaje i rozwija się na poziomie komórkowym. Najczęściej impuls do transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników zewnętrznych: dymu tytoniowego, substancji chemicznych zawartych w kosmetykach, proszkach do prania i chemii gospodarczej oraz właśnie toksyn przyjmowanych z pokarmem. Dlatego też, zaleca się stosowanie diety opartej na produktach roślinnych, z dużą różnorodnością owoców i warzyw, nierafinowanych węglowodanów; ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, śmietana), a w szczególności czerwonego mięsa. Mówi się, iż przyczyną aż 30 proc. nowotworów jest dieta zbyt bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego! Dlatego w tym momencie warto na przeciwstawnej szali postawić warzywa, z których płynie moc wartościowych substancji w walce z nowotworami:

  • pomidory – w nich znajduje się likopen, który zapobiega rakowi prostaty,
  • rośliny krzyżowe (brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż, rukola, chrzan) – tutaj mamy indol-3-karbinol, który skutecznie przeciwdziała rakowi piersi,
  • liście herbaty – dzięki katechiniew nich zawartej, chronimy się przed nowotworami skóry, okrężnicy, płuc, piersi i prostaty,
  • Winogrona i czerwone wino – resweratrolz nich przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym.

Dieta antynowotworowa – główne zasady

Teoretycznie głównymi założeniami diety antynowotworowej są ogólnie znane i dostępne treści. Dodając kilka trafnych elementów jesteśmy w stanie wyczarować dietę działającą jak płaszcz ochronny dla organizmu!

    • Pierwsza prosta zasada mówi – JEDZ WARZYWA I OWOCE 5 RAZY DZIENNIE!

Z powodu dużej zawartości błonnika pokarmowego i wtórnych substancji roślinnych, jak również z uwagi na mniejszą wartości energetyczną powinno się je jadać w następujących proporcjach: przynajmniej trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców dziennie.

    • JEDZ RÓŻNORODNIE!

Pojedyncza, wyizolowana z pożywienia substancja ochronna, przyjmowana nawet w największej dawce nie zastąpi pełnowartościowego i zbilansowanego odżywiania. Im bardziej zróżnicowane odżywianie, tym lepsze zaopatrzenie organizmu we wszystkie potrzebne mu substancje odżywcze i ochronne.

    • ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z PRZECIWUTLENIACZAMI!

Codzienność każdego człowieka i jego często niekorzystny wpływ na zdrowie, wymaga ochronnych przeciwutleniaczy, w które obfitują właśnie warzywa i owoce. Rośliny zawierają setki aktywnych związków, określanych pod wspólną nazwą fitoskładników. Są one fundamentem diety antyrakowej. Wiele z nich, to chroniące przed rakiem antyoksydanty, które naprawiają w naszym organizmie szkody spowodowane przez wolne rodniki. Inne, takie jak selwestrole stymulują nasz układ odpornościowy i systemy obronne organizmu.

    • WYBIERAJ PRODUKTY SEZONOWE!

Dieta antyrakowa opiera się na zdrowych, niedrogich, regionalnych i sezonowych produktach. Dojrzewające w sposób naturalny owoce są najlepsze w smaku i mają optymalną zawartość substancji odżywczych i są mniej zanieczyszczone szkodliwymi substancjami, bo w innym niż okres wegetacji danej rośliny, można je wyprodukować jedynie dzięki zastosowaniu dużej ilości środków chemicznych.

    • KOLOR MA ZNACZENIE!

Owoce i warzywa można pogrupować, przyjmując jako kryterium przeciwnowotworowe własności występujących w nich aktywnymi związków czyli fitoskładników, które nadają produktom ich charakterystyczny kolor. Każdy kolor jest wyznacznikiem pewnych charakterystycznych zalet i właściwości przydatnych w diecie antyrakowej. Tak więc: kolor zielony(np. brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, jarmuż). Udało się ustalić korzystny wpływ niektórych z tych związków pochodzących z zielonych warzyw na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej i części ustnej gardła, przełyku, żołądka i płuc. Kolor pomarańczowy (np. mango, marchew, morela, pataty, dynia, brzoskwinia). Pomarańczowe warzywa i owoce charakteryzuje wysoka zawartość karotenoidów (alfa-karotenu i beta-karotenu) nadająca im żywy kolor. Korotenoidy są silnymi antyoksydantami. Chronią przed rakiem jamy ustnej i części ustnej gardła oraz rakiem płuc i przełyku. Są przydatne w profilaktyce raka szyjki macicy, gdyż zwiększają odporność organizmu na atak wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) odpowiedzialnego za tę chorobę. Kolor czerwony (pomidory, truskawki, maliny, żurawina, arbuz, czerwona kapusta, czerwona fasola, wiśnie, czerwone jabłka, buraki) Czerwony kolor warzywa i owoce zawdzięczają likopenowi, antyoksydantowi z rodziny karotenoidów. Udowodniono, że likopen, najobficiej występujący w pomidorach, zapobiega zachorowaniu na raka prostaty, zmniejszając ryzyko zachorowania o 30%. Dieta antyrakowa oparta na likopenie jest wskazana szczególnie dla mężczyzn. Kolor niebieski (suszone śliwki, rodzynki, bakłażan, czerwone winogrona, borówka, jeżyny, czarna porzeczka, owoce czarnego bzu). Są one silnymi antyoksydantami zdolnymi do zneutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników powstających w trakcie procesów metabolicznych komórek. Antocyjany działają proapoptycznie, czyli wywołują apoptozę – samobójstwo komórek z uszkodzonym materiałem genetycznym. Tworzą również naturalny filtr słoneczny, pochłaniając potencjalnie niebezpieczne rakotwórcze promieniowanie UV. Zaleca się osobom często przebywającym na słońcu, oraz tym, które przeszły raka skóry. Kolor żółtozielony( jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, groszek, kiwi, liście gorczycy). Ten kolor nadają luteina i zeaksantyna. Są to barwniki roślinne należące do rodziny ksantofili tworzących podgrupę karotenoidów. Luteina potrafi zablokować cykl komórkowy i namnażanie uszkodzonych komórek nowotworowych oraz sprowokować ich samobójstwo. Proces ten zaobserwowano w komórkach nowotworowych raka skóry i trzustki oraz w przypadku komórek białaczkowych. Kolor biały i kremowy (czosnek, cebula, rzodkiewka, chrzan, cykoria, soja). Spożywanie nasion soi, bogatych w fitoestrogeny, zdaje się wykazywać działanie profilaktyczne w przypadku raka piersi. Soja może zapobiegać powstawaniu raka żołądka, a mleczko sojowe u mężczyzn – rakowi prostaty. Działanie antynowotworowe wynika prawdopodobnie z zawartych w soi saponin i genisteiny. Rzodkiewka, chrzan i cykoria znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka – nawet o 30-40%. Czosnek dodany do potraw nie tylko dodaje im smaku, ale jednocześnie skutecznie redukuje zagrożenie nowotworowe. Zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników, z których wiele chroni nas przed rakiem. Jest bogaty w siarkę, glutation i cysteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zawarta w warzywach cebulowych (w tym czosnku) allicyna ma wszechstronne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające i powinna stanowić podstawę diety antyrakowej.

    • WYELIMINUJ SÓL!

Nadmierna ilość soli w pożywieniu może stać się przyczyną m.in. raka żołądka. Zamiast tego, można używać świeżych ziół oraz przypraw ziołowych, warto zaopatrzyć się w takie typu imbir czy kurkuma.

    • ODSTAW GOTOWE PRODUKTY SPOZYWCZE!

Czytaj i analizuj listę składników danego produktu. Jest to niezwykle ważne, gdyż na rynku często można spotkać „oszustów spożywczych”, które w rezultacie nie są tym, czego szuka konsument.

Ogólna profilaktyka nowotworowa

Stres i otyłość działon na korzyść raka. Specjaliści często przestrzegają, ze w niektórych przypadkach zachorowalność na różne nowotwory jest wyższa w przypadku osób otyłych. Dlatego zachowanie odpowiedniej masy ciała wyjdzie każdemu na zdrowie. Podobnie jest ze stresem. Osoby znerwicowane i te, które nie potrafią się oderwać od trudów codziennego życia, są bardziej podatne na wszelkie schorzenia, w tym także nowotworowe. Osłabiony układ immunologiczny jest mniej aktywny, mniej czujny i, nawet jeśli mógłby się rozprawić z pojedynczymi komórkami nowotworowymi, nie ma na to siły. A więc nie zapominajmy o relaksie i wypoczynku.