You are here:  / Dieta krajowa 2019 / Gruszka i przemiana materii

Gruszka i przemiana materii

Gruszka i przemiana materii
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kształt tego owocu od razu sugeruje, że świetnie wpływa on na kobiece kształty;) Gruszka zawiera około 85% wody, gasząc pragnienie, wpływa na uregulowanie ciśnienia krwi. Jest to owoc zasadotwórczy, który jest źródłem pierwiastków i witamin.
W gruszce znajdziemy witaminę C, przeciwutleniacz, niezbędny w walce z wolnymi rodnikami. Z minerałów sporo jest potasu- zbawiennego dla serca. Nie brak też wapnia, fosforu, magnezu, chloru czy sodu. Jest także nieco cynku, miedzi,żelaza i jodu. Ten ciekawy skład wzbogacony jest też o kwasy (jabłkowy) oraz cenne w diecie odchudzającej pektyny.
W gruszce znajdują się zarówno rozpuszczalne frakcje włókna pokarmowego (pektyny) jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dzięki temu, przemiana materii jest przyśpieszona, perystaltyka jelit usprawniona i praca całego przewodu pokarmowego uregulowana. Warto więc częściej sięgać po te owoce.

Agrest

Dlaczego agrest? Owoce agrestu nazywane są czasem północna winoroślą. Mają różną barwę, w zależności od odmiany, od barwy białej, poprzez czerwoną do czarnawej. Są to owoce dietetyczne- zalecane nie tylko osobom borykającym się z nadwagą ale także dzieciom, starszym osobom i mającym zaburzenia przemiany materii.
Agrest działa żółciopędnie, moczopędnie, zalecany jest przy niedokrwistości i zaparciach.
Co zawiera agrest? Ten jagodowy owoc zawiera cukry takie jak glukoza, fruktoza, sacharoza oraz pektyny i kwasy owocowe. Agrest jest źródłem witaminy C, P, prowitaminy A a także soli mineralnych- żelaza, miedzi i fosforu. 100 gram świeżych owoców zawiera około 40 kcal. Agrest doskonały jest surowy oraz przetworzony na dżemy, konfitury czy kompoty.

 

Felietony: