Rodzaje kawy ziarnistej

206
Rate this post

O kawie ziarnistej mało kto z nas dzisiaj pamięta. A jednak kiedy idziemy do dobrej restauracji, potrafi ona zaskoczyć nas tak pełnym smakiem i aromatem kawy, że nie potrafimy odnaleźć go w żadnej z kaw, które powszechnie dziś są kupowane. Jak to możliwe? Sekret bogactwa smaku i aromatu skrywa w sobie kawa ziarnista. Mielona na chwile przed podaniem zachowuje swoje wszelkie walory. Taka kawa jest z pewnością wartą polecenia i dlatego, gdy odwiedzamy sklep z kawą zaskakuje nas bogactwo jej ziaren. Kiedy jednak chcemy odwiedzić sklep z kawą powinniśmy wiedzieć, że kawa, którą spotkamy na półkach to prawdopodobnie jeden z dwóch głównych gatunków. Dziś 95% kawy sprzedawanej na świecie to dwa gatunki: Arabica oraz Robusta, które ze względu na wymagania klimatyczne znacznie różnią się od siebie smakiem. Najwięcej zwolenników ma Arabica i to ona stanowi 70% światowego handlu kawą. Popularność swoją zawdzięcza ona bogactwu smaku i aromatu, które sprawia, że dla wielu kawa Arabica to dzisiaj synonim luksusu.

A co się na niego składa? Przede wszystkim lekko kwaskowaty smak, w którym nietrudno odnaleźć jest czekoladową nutę. Poza tym Arabica jest kawą, która zawiera niewielką ilość kofeiny, co także sprawia, że jej smak jest delikatny. Poza tym warto wiedzieć, że Arabica, ponieważ hodowana jest w różnych regionach, potrafi zachwycić nas nawet orzechową lub winną nutą. O wiele bardziej wyrazista w smaku jest natomiast kawa Robusta. Jedni uważają to za jej wadę, inni za zaletę. Wszystko więc zależy od naszego gustu. Bez względu jednak na to, smak której kawy chcielibyśmy poznać, powinniśmy wybrać kawę ziarnistą.

Tylko kawa ziarnista posiada maksimum swego naturalnego smaku i aromatu, które ulatniają się właściwie chwilę po zmieleniu. Doskonale wiedzą o tym także sprzedawcy kawy. Dlatego, kiedy odwiedzamy dobry sklep z kawą, sprzedawca radzi nam, abyśmy zdecydowali się właśnie na taką formę. Z pewnością możemy liczyć także na wsparcie w ramach wyboru odpowiedniej dla nas kawy.

Obok kaw, które zawierają 100% Arabicy bądź 100% Robusty istnieją bowiem także kawy, które są specyficzną mieszanką obu rodzajów bądź które zawierają dodatkowe aromaty. Kawa ziarnista ma ponadto jeszcze jedną zaletę- pozwala parzeniu kawy nadać wyjątkowy charakter. Mielenie kawy na oczach bliskiej nam osoby jest doskonałym sposobem na pokazanie jej, że z chęcią zrobimy dla niej coś tak, od serca.