You are here:  / Dieta krajowa 2019 / Bakłażany

Bakłażany

Bakłażany
1 vote, 5.00 avg. rating (93% score)

Bakłażany, inaczej oberżyna, zwane są „gruszką miłosną”. To bardzo zdrowe warzywo, choć nie mające ciągle szerokiego zastosowania w kuchni- a szkoda.
Mało kto wie, że bakłażany obniżają poziom cholesterolu- w kuchni azjatyckiej duszone bakłażany często towarzysza tłustym potrawom.
Te ciemnofioletowe warzywa są zasobne w żelazo, potas , wapń, fosfor. Kolejnym cennym składnikiem jest błonnik, którego jest więcej niż np. w jabłkach.
Bakłażany zaleca się w diecie odchudzającej, gdyż dostarczają bardzo mało kalorii. Z witamin można w nich odnaleźć witaminę C, B2, prowitaminę A.
Jest wiele sposobów na przygotowanie bakłażana- można go grillować, dusić, zapiekać,robić z nich kotlety i dodawać do przepysznych zapiekanek.

Herbata przeciw otyłości

Ziołową herbatę odchudzającą możemy wykonać sami. Wystarczy udać się do sklepu zielarskiego lub apteki, by samemu zrobić mieszankę. Przepis który tu proponuję, zamieszczony jest w książce „Leki z Bożej apteki” autorstwa Jana Schultza i Edyty Uberhuber. Potrzebne nam będą zioła w następujących proporcjach:
-Morszczyn pęcherzykowy- 40
-Korzeń bzu czarnego- 20
-Kora kruszyny- 15
-Owoc szakłaku- 15
-Ziele dymnicy pospolitej-10
Zioła w ilości 2-4 łyżek zalać wrzątkiem na noc, przykryć, rano podgrzać, przecedzić i pić przez cały dzień.

Felietony: