Dieta błonnikowa inaczej zwana bogatoresztkową

420
Rate this post

Dieta błonnikowa została stworzona przez doktora Siegala już na początku lat dziewięćdziesiątych. Polega na jedzeniu dużej ilości warzyw, owoców i zbóż z pełnego przemiału, czyli produktów zawierających duże ilości błonnika. Jest dietą, która eliminuje kalorie, ale także nie doprowadza do uczucia głodu. Reguluje przemianę materii.
”Kochany” błonnik nie tylko pomaga w procesie trawiennym i szybko zaspokaja głód oraz daje długotrwałe uczucie sytości, ale równolegle jest niskokaloryczny i dlatego warto przyjrzeć się bliżej diecie błonnikowej.

Czym jest błonnik i jak działa?

Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to grupa substancji pochodzenia roślinnego należących do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. Błonnik nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka i nie jest przyswajalny. Niska jego podaż skutkuje zaparciami i problemami trawiennymi. Mamy zatem między wersami odpowiedź, czemu warto skorzystać z dobrodziejstw diety wysokobłonnikowej

Dieta bogatoresztkowa – od czego zacząć?

Na rynku jest dostępnych bardzo dużo produktów o wysokiej zawartości błonnika. Zaczynając od…

  • pełnego ziarna: pszenicy, jęczmienia, żyta, brązowego ryżu. Możemy je spotkać w chlebach pełnoziarnistych, makaronie pełnoziarnistym, otrębach. Szukaj słowa pełnoziarnisty na opakowaniu oraz zobacz ile błonnika zawiera dany produkt. Zalecana dzienna dawka błonnika to około 25g.
  • roślina strączkowych jak soczewica, fasola i groch; zawierają duże ilości błonnika.
  • większości owoców i warzyw zawiera spore ilości błonnika, dlatego zaleca się spożywanie owoców lub warzyw niemal przy każdym posiłku.
  • orzechów i nasion jak migdały, len , które zawierają dużo błonnika. Wiele z nich zawiera także sporo kwasów tłuszczowych omega 3. Z orzechami nie należy jednak przesadzać, gdyż są wysokokaloryczne i dzienna dawka powinna wynosić około 25g.

…można skomponować bardzo dobry i skuteczny jadłospis! Dziennie należy spożyć 50 gramów błonnika, w szczególności pochodzącego z wyżej wymienionych produktów. Jest to o wiele więcej niż wynosi spożycie w przeciętnej diecie, gdyż zazwyczaj spożywamy go od 15 do 25 g. Dozwolone jest jedzenie chudego mięsa albo ryb oraz odtłuszczone produkty mleczne z zachowaniem ich ilości w przedziale 60 – 80 g. Można używać oliwy i masła, jednakże w stosunkowo niewielkich ilościach. Nie można smażyć, pić alkoholu, używać cukru, a także brać do ust napoi słodzonych oraz jakiekolwiek słodkości są oczywiście zabronione. Czyli tzw. Standard 😉

Można jeść chude białe mięso lub chude ryby, a także chude przetwory mleczne w ilości od 60 do 80 g. Dopuszczalne jest używanie oliwy i masła, ale w bardzo niewielkich ilościach, jako dodatek. Podczas trwania diety zabronione jest smażenie, alkohol, cukier, a także wszystkie napoje z dodatkiem cukru, wszelkie słodycze. Polecane jest używanie świeżych i suszonych ziół, przypraw i picie dużych ilości niegazowanej wody.

Dlaczego warto zastosować dietę wysokobłonnikową?

Zapewne jednym z ważniejszych powodów przemawiających za tą dietą, będzie łatwość w stosowaniu przedstawianego sposobu odżywiania. Nie trzeba głodować, potrawy są niskokaloryczne i dzięki temu szybko traci się wagę. Dostarczany błonnik z płynem zwiększa się w żołądku, co przyczynia się do powstawania każdorazowo szybkiego uczucia sytości, a przez długie zaleganie, stan ten utrzymuje się naprawdę wystarczająco długo. Błonnik oczyszcza jelita i wpływa na szybsze trawienie innych produktów, wszelkie odpady trawienne przyczepiają się do niego i są wydalane wraz z nim. Nierozpuszczalny błonnik może zapobiec takim chorobom jelit jak rak, rozpuszczalny zaś absorbuje tłuszcze, kwasy tłuszczowe w naszych jelitach, dzięki czemu nie wnikają one do organizmu a są wydalane razem z błonnikiem. To zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo może być pomocny w chorobach układu krwionośnego – zmniejsza ciśnienie krwi; bardzo powoli przesuwa się przez układ trawienny, przez co zmniejsza absorpcje cukru do krwi, dzięki czemu łatwiej kontrolować poziomy cukru i insuliny.

Najważniejsze dla osoby odchudzającej się jest właśnie UCZUCIE SYTOŚCI przy równocześnie niskim spożyciu kalorii!