Produkty, które wspomogą odchudzanie

998
Rate this post

Wiosna już blisko i do szafy niedługo powędrują płaszcze i kurtki, a ich miejsce zajmą wiosenne ciuszki. Przymierzasz zeszłoroczne sukienki i.. niestety okazuje się, że przez zimę kilka kilogramów przybyło. Postanawiasz coś z tym zrobić, a my chcemy Ci pomóc. Pewnie wybierzesz jakąś dobrą dietę, a my chcemy podpowiedzieć Ci co warto do niej włączyć, aby kilogramy szybciej znikały.

Grejpfrut – obniża poziom insuliny a przez to wpływa na poziom cukru we krwi. Jest szczególnie polecany przy dietach bazujących na indeksie glikemicznym. Jedzenie grejpfruta powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, ale opada on bardzo wolno, co oznacza, że dłużej będziesz czuła się się syta. Dodatkowa zaletą tego cytrusa jest przyspieszanie metabolizmu. W latach 30-tych XX wieku w Hollywood powstała nawet dieta opierająca się na grejpfrutach. Jednakże lekarze bardzo ją krytykowali ze względu na małą ilość składników odżywczych. To jednak zupełnie nie zmienia faktu, że stosując dietę warto zjeść kawałek grejpfruta na podwieczorek.

Herbata – ten napar znany od tysięcy lat doskonale wpływa na poprawę przemiany materii. Jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów najlepiej wybierz zieloną lub czerwoną. Japońscy naukowcy w swoich badaniach wykazali, że zielona herbata powoduje efekt termogenezy (wytwarzania ciepła przez organizm). Obliczyli oni, że 5 filiżanek wypitej herbaty pozwala na spalenie dodatkowych 70-80 kalorii. Poza tym zielona herbata przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Herbata czerwona, podobnie jak zielona, ma swój udział w usuwaniu toksyn z organizmu, ale to nie jedyna jej zaleta. Pita systematycznie pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wspomaga funkcjonowanie wątroby. Zawarte w niej polifenole regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie. W skutek tego przyspieszony zostaje proces zamiany tłuszczu w energię.

Ocet jabłkowy – podobnie jak herbata ułatwia trawienie, jednak w inny sposób. Ocet jabłkowy pobudza organizm do wydzielania soków żołądkowych oraz syntezy enzymów trawiennych. Dzięki temu skutecznie pomaga w usuwaniu złogów i rozszczepieniu tłuszczów, co bezpośrednio wspomaga chudnięcie. Jest idealnym dodatkiem do dietetycznych dań. Zdarza się też, że zaleca się jego picie po rozcieńczeniu z wodą i dodaniu łyżeczki miodu. Nie powinny go jednak stosować osoby z wrzodami żołądka, problemami jelitowymi czy chorobami tarczycy.

Otręby i płatki owsiane – owies powoli zyskuje popularność jako roślina dla osób chcących uzyskać idealną sylwetkę. Z pewnością też warto go włączyć do swojej diety. Owies obniża cholesterol, stabilizuje poziom cukru we krwi, działa też uspokajająco i moczopędnie. Zarówno ziarno jak i płatki zawierają skrobię, która jest łatwostrawna, minerały takie jak magnez, wapń i selen oraz witaminy A, B, E. Otręby owsiane natomiast są małokaloryczne i powodują długotrwałe uczucie sytości. Działają również spowalniająco na wchłanianie cukrów i ogólnie regulują trawienie. Dzięki dużej ilości błonnika poprawiają pracę jelit i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Imbir – to wspaniała przyprawa znana najczęściej z grzańców i szarlotek. Ma on jednak wiele cech, które mogą wspomóc odchudzanie. Zjedzony przed posiłkiem zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Działa rozgrzewająco na organizm przez co zwiększa tempo przemiany materii. Można dodać go do herbaty, albo używać jako przyprawę do drobiu lub innych dań.