Działanie herbatek ziołowych

350
Rate this post
Obecnie w asortymencie herbacianym możemy znaleźć długą listę surowców zielarskich stosowanych do produkcji herbatek ziołowych. Herbatki owocowe i ziołowe pijemy nie tylko ze względu na ich walory smakowe, a głównie ze względów zdrowotnych.
Zaliczyć tu można:
  • mięte pieprzową,
  • żeń-szeń,
  • miłorząb japoński,
  • skrzyp polny,
  • hibiskus,
  • rooibos,
  • opuncję.

Mięta

Mięta jest jedną z najczęściej stosowanych surowców w zielarstwie polskim. Głównymi związkami czynnymi są olejki eteryczne jak mentol, garbniki oraz flawonoidy.

Działanie mięty polega na:

  • zwiększeniu ilości wydzielanego soku żołądkowego i żółci,
  • ułatwia trawienie,
  • zapobiega wzdęciom,
  • działa przeciwbakteryjnie i uspokajająco,
  • pomocna w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Żeń-szeń

Żeń-szeń stosowany jest od dawnych lat jako środek wszystko leczący. Znany jest na całym świecie ze względu na swoje korzystne właściwości.

Jego główne właściwości to:

  • wspomaga działanie w stanach zmęczenia psychicznego i fizycznego,
  • poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • podnosi witalność w średnim i starszym wieku,
  • zwiększa odporność na stres,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • pomaga w redukcji nadwagi,
  • wpływa na koncentrację i pamięć.


Miłorząb japoński

Miłorząb japoński znalazł głównie zastosowanie w przypadku  leczenia wczesnych zaburzeń układu krążenia . Związane jest to przede wszystkim ze składem, gdzie glikozydy flawonowe rozszerzają naczynia krwionośne, natomiast terpeny zmniejszają „zlepianie się” płytek krwi. Miłorząb zmniejsza szkody jakie przynosi starzenie się, szczególnie w układzie krwionośnym i nerwowym. Wzmacnia naczynia krwionośne, dlatego jest często zalecany osobom starszym z objawami demencji

Ponadto miłorząb japoński stosowany jest w przypadkach:

  • osłabienia pamięci,
  • obniżonej koncentracji,
  • zaburzeniach krążenia krwi w kończynach dolnych,
  • zawrotach głowy,
  • szumach w uszach.
Skrzyp polny

Główne znaczenie ma skład skrzypu,  w którym krzem odgrywa istotną rolę w prawidłowym wyglądzie włosów i paznokci. Ponadto zawarte w nim glikozydy nadają skrzypowi właściwości antyoksydacyjne.

Dodatkowo skrzyp polny wykazuje działanie:

  • moczopędne,
  • pobudzające przemianę materii.
Hibiskus

Hibiskus jest jednoroczna roślinka tropikalną o specyficznym czerwonym kolorze, jaki nadają jej kwiaty hibiskusa. Według afrykańskiej medycyny ludowej napary z hibiskusa łagodzą infekcje układu moczowego, nudności i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo kwiat hibiskusa zaliczany jest do łagodnych środków przeczyszczających.

 
Rooibos

Herbata Rooibos zawiera przede wszystkim bardzo mała zawartość kofeiny w porównaniu  z tradycyjnymi herbatami. Jej korzystny wpływ przypisuje się neutralizacji wolnych rodników. Ponadto rooibos posiada działanie uspokajające oraz zalecana jest w stanach zapalnych skóry oraz wypryskach.

Poprzedni artykułCzas na herbatę…
Następny artykułWitamina B6
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com