Zielona herbata powstaję z tych samych liści co czarna, czerwona, czy biała z Camellia sinensis. Wiele osób myśli, że każdy gatunek herbaty powstaję z innych liści. Jest to błędne stwierdzenie. To co je od siebie odróżnia to proces produkcji. To właśnie podczas tego etapu powstają poszczególne rodzaje herbaty.
Krzewy herbaciane do swojego wzrostu potrzebują gorącego i wilgotnego klimatu. Rosną w temperaturze od 10 do 30 stopni w obszarach o średnich odpadach 2000mm na rok. W krajach azjatyckich sezon zrywania liści herbaty trwa od wiosny do sierpnia. W Afryce sezon trwa cały rok.
Zbieranie herbaty odbywa się w tradycyjny sposób. Liście herbaty są staranie zrywane i wkładane do specjalnych koszy. Krzew herbaciany również wytwarza kwiaty, które są obcinane. Następnie suszone i dodawane do zielonej herbaty, nadają one jej aromat.
Liści po zebraniu więdną od 2 do 4 godzin tracąc przy tym około 30% wilgotności. Następnie są podgrzewane na wielkich bambusowych tacach. Po tych dwóch etapach liście są gotowe do procesu zwijania. Następnie herbata znów jest podawana ponownemu procesowi suszenia obywa się to w celu nadania im ostatecznego kształtu.
Zielona herbata jest wyjątkowe pod względem swych właściwości zdrowotnych. Medycyna orientalna przypisuje ponad 61 dolegliwości, na które ma wpływ. Naukowcy twierdzą, że jest to spowodowane tym, że zielona herbat nie przechodzi procesu fermentacji tak jak pozostałe gatunki herbat.