Owoce w diecie – korzyści ze spożywania, zalecana ilość, zastosowanie w kuchni. Czy można jeść owoce wieczorem?

160
Rate this post

Nasz dzisiejszy temat to owoce!

Ile owoców należy codziennie jeść?

Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 r. umieściło owoce wraz z warzywami na drugim piętrze piramidy, co doskonale obrazuje potrzebę tych pokarmów w naszej diecie. Przypominam, że im niższej w piramidzie znajdują się dane produkty tym więcej powinnyśmy ich spożywać. Jednocześnie IŻŻ informuje, że warzywa i owoce należy jeść jak najczęściej i w jak największych ilościach (nawet około połowa ilości pożywienia, które spożywamy codziennie!). Istotne są jednak proporcje: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Przy 5 porcjach owoców i warzyw dziennie, owoce powinny stanowić 2 z nich. Czym jest porcja owoców? Jest to przykładowo jeden średniej wielkości owoc (np. banan), miseczka pokrojonych czy drobnych owoców (np. maliny), szklanka niesłodzonego soku.Pamiętajcie kochani, że powyższe zalecenia IŻŻ są dla osób zdrowych. Różne schorzenia wymagają modyfikacji w diecie!Według wielu badań naukowych zwiększona konsumpcja owoców i warzyw ma ogromny udział w prewencji chorób przewlekłych, w tym również cywilizacyjnych (otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze).

Co można przygotować z owoców?

Zastosowania owoców jako posiłków i dodatków do nich są przeróżne. Sałatka, owsianka, ciasto, ciasteczka, galaretka, kisiel, gofry, koktajl, pudding, lody, sok, mus, dżem, domowy jogurt, naleśniki, to jedne z tych najczęstszych. Nuda (a przede wszystkim niedobory!) nie ma prawa bytu, gdy odpowiednio korzystamy z różnorodności owoców.

Dlaczego warto jeść owoce?

O korzyściach zdrowotnych płynących że spożywania owoców można by było pisać i pisać. Skupiłam się więc na tych, które znalazły się mojej miseczce:

– arbuz – składa się głównie z wody (92%!), więc jest wprost idealny na panujące upały! Zawiera w sporych ilościach witaminę A, potas i kwas foliowy. Arbuz jest bogaty także w l-cytruinę, która jeśli regularnie pojawia się w naszej diecie wzmacnia naczynia tętnicze i wpływa na wartości ciśnienia krwi oraz cytrulinę, która poszerza naczynia krwionośne.

– banan – wysoka zawartość potasu sprawia, że spożywania tego pokarmu jest szczególnie korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Jest także bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dobrze działa na układ pokarmowy. Zawiera trypfotan, który ma właściwości, który chroni nas przed niepokojem, bezsennością i depresją. Są bogate w witaminę B1, więc ich regularna konsumpcja wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz tworzenie krwinek czerwonych. Przyznaję, że banany są jednymi z moich ulubionych owoców i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego.

– kiwi- bogate w witaminę C, potas i wapń. Ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego jest on pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Konsumpcja korzystnie działa podczas leczenia grypy, przeziębienia, chorób zakaźnych, miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.

A Ty ile porcji owoców spożyłeś/aś dziś? ✔

Moim marzeniem jest zajmowanie się w przyszłości edukacją żywieniową. Chciałabym kiedyś sprawić, aby szczególnie dzieci chętnie i świadomie sięgały po owoce zamiast po słodycze. Trzymajcie za mnie kciuki!

 

A na drugie śniadanie poleca się:

– mandarynka,

– jabłko,

– gruszka,

– banan,

+ jogurt naturalny.

Prawdziwa bomba witaminowa w jednej miseczce. Poleca się także na podwieczorek. Mam nadzieję, że wiecie, że owoce jedzone po 18-tej są największym złem, to mit? Owoce to skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Mimo tego, że wciąż się demoralizowane i sugerowane jako główny winowajca nadmiernych kilogramów, owoce są bardzo ważnym elementem zdrowej diety. Wbrew pozorom wieczorem nie fermentują w naszych jelitach. Jednak jeśli odczuwasz dolegliwości trawienne po ich spożyciu wieczorem – najzwyczajniej spożywaj je wcześniej.

Smacznego!

Na koniec mam dal Was infografikę o bardzo nietypowym owocu – salaku.

 

Swego czasu poczyniłam artykuł (dostępny na Dietetycy.org.pl – Portal dla dietetyków), który wymagał ode mnie niemal przekonania całego Internetu. A bohaterem tego wszystkiego był Salak, inaczej zwany wężowym owocem. Próbowaliście? Ja niestety nie, ale na pewno upoluję go przy najbliższej okazji – warto w tym celu przeglądać czasowe oferty Lidl Polska.