Jak zmniejszyć ilość kofeiny w zielonej herbacie?

308
Rate this post

Często, gdy przeglądam fora, lub czytam komentarze spotykam się z opiniami, że zielona herbata jest niezdrowa,  ponieważ zawiera ona dużą ilość kofeiny. Rzeczywiście dla osób, które są wrażliwe na ten składnik może to być problem. Niektórzy kompletnie jej nie tolerują, lub mogą ją spożywać  tylko w małych ilościach. Na dzień dzisiejszy za bezpieczną dawkę kofeiny uważa się 200mg. Z tego by wynikało, ze dorosła osoba może wypić do 4 szklanek tej herbaty.

Szukając informacji o tym ile zielona herbata zawiera tego składnika znalazłem ciekawą tabelkę.  Poniżej jest ona zaprezentowana.

 

Zawartość kofeiny w napojach (100ml)

Kawa

40 mg

Kawa z ekspresu

212 mg

Kawa rozpuszczalna

26 mg

Likier kawowy

26 mg

Lipton czarna herbata

33 mg

Zielona herbata (liściasta)

32 mg

 

Jak widać herbata ta ma sporą ilość kofeiny. Tylko 8 mg  mniej od zwykłej nierozpuszczalnej kawy. U osób wrażliwych na nią może powodować nerwowość, podwyższone ciśnienie, czy też bezsenność.

Dlatego postanowiłem przygotować 4 porady, którą pozwolą znacząco obniżyć zawartość tego składnika.

Kilkukrotne parzenie

Pierwszym sposobem na obniżenie jej zawartość jest je chwilowe parzenie przez około 40 sekund. Po czym wylewamy napar i parzymy na nowo. Tak przygotowany napój zmniejszy ilość swoje kofeiny przynajmniej o połowę. Jak wiadomo liście zielonej herbaty można parzyć do 3 razy, więc możemy taki proces powtórzyć jeszcze raz. Za trzecim razem nasza herbata będzie zawierać tylko 4 mg tego składnika. Co jest znikomą ilością. Dzięki temu nawet osoby  którą są bardzo wrażliwe na kofeinę mogą ją ze spokojem wypić.

Zielona herbata bezkofeinowa

Drugim sposobem jest kupowanie zielonej herbaty, która zawiera mało kofeiny, lub całkowicie jej niema. Przykładową herbatą, która ma mniej tego składnika to np. Genmaicha Japan Green. Jest ona bardzo specyficzna ze względu na to, że jest to mieszanka liści herbaty z prażonym ryżem i jęczmieniem. Nie każdemu może przypadać do gustu jej smak. Mamy możliwość kupienia także zielonej herbaty bez kofeiny. Znajdziesz ją w sklepach ze zdrową żywnością, lub w internecie. Wpisz w Google „Zielona herbata bezkofeinowa”  jest tam wiele ofert. Jednak warto się dowiedzieć jak została usuwana kofeina z liści herbaty. Najlepiej jeżeli było to robione naturalnymi metodami poprzez tzw. „wrzenie”. Jest to robione przy pomocy wody i dwutlenku węgla. Dzięki czemu liście herbaty zachowują do 95% polifenoli. Drugi sposób to usuwanie jej poprzez chemiczne środki, które nie mają zbyt dobrego wpływu na nasze zdrowie.

Liście zamiast torebki

Jeżeli pijesz zieloną herbatę w głównie w torebkach to zamień ją na liściastą. Jak pokazują badania naukowe przeprowadzone w 1966 roku na Uniwersytecie w Auburn liście w torebkach są podzielone na mniejsze kawałki przez co podczas parzenia zachodzi większa infuzja kofeiny. Dlatego wybieraj herbatę liściastą.

Pij gorącą

Piję herbatę do póki jest gorąca. Zawarte w zielonej herbacie takie związki jak katechiny powodują, że kofeina nie ma tak silnego oddziaływania. Wraz, że stygnięciem katechiny się rozkładają i moc kofeiny wzrasta.