Witamina B1

250
Rate this post
Witamina B1 (tiamina)  przede wszystkim bierze udział w procesach usuwania kwasu pirogronowego, jaki zgromadził się u osób nie przystosowanych do wysiłku fizycznego. Witamina ta jest w małym stopniu syntetyzowana przez organizm, jednak w ilości nie wystarczającej dla organizmu. Organizm człowieka nie magazynuje jej. Na jej zmniejszone wchłaniania może wpływać wypijanie dużej ilości kawy czy herbaty.
Niedobór witaminy B1

  • Choroba beri-beri, która objawia się zaburzeniami w układzie nerwowo- mięśniowym.
  • Gromadzenie dużej ilości kwasu pirogronowego sprzyja zanikowi otoczki mielinowej nerwów  i zaburzeń sercowych, w przewodzie pokarmowym.

Nadmiar witaminy B1

  • Nie zaobserwowano objawów hiperwitaminozy B1.

Źródła w pożywieniu:

  • Drożdże piwowarskie
  • Otręby zbożowe
  • Płatki owsiane
  • Kasza gryczana
  • Groch
  • Fasola
  • Soja
  • Orzechy
  • Wątroba, nerki, mózg

Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę B1 wykazuje istotną korelację z  ilością spożytych węglowodanów. Większe spożycie węglowodanów równa się większemu spożyciu witaminy B1.

Poprzedni artykułKwas pantotenowy
Następny artykułWitamina K
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com