Dla wielu ludzi pieczywo postrzegane jest jako składnik, który koniecznie trzeba wyeliminować ze swojego jadłospisu, aby skutecznie zrzucić zbędne kilogramy. Prawda jest jednak taka, iż pieczywo powinno mieć swoje miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. Oznacza to przecież, że właściwe codzienne odżywianie ma za zadanie dostarczać niezbędnych składników odżywczych, z których to wiele znajduje się właśnie w chlebie. Instytut Żywności zaleca, aby w diecie znalazło się miejsce dla każdego rodzaju pieczywa, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Z tym że jego rodzaj powinien być wybierany świadomie. Dlatego więcej należy jeść pieczywa pełnoziarnistego, aniżeli tego z białej mąki.
Kaloryczność pieczywa zależy od mąki
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, iż wartość odżywcza i energetyczna zależy od mąki, z której dane pieczywo zostało wyprodukowane. Im mąka jest mocniej przemielona, tym ma w sobie mniej składników odżywczych, a co za tym idzie – wzrasta kaloryczność chleba, z której został on zrobiony. Im mąka jest ciemniejsza, tym jest bardziej zdrowa.
Zatem trzeba zwracać baczniejsza uwagę na liczbę dopisaną przy mące – widnieje to na każdej liście składników, z których zrobiony został dany chleb. Ta liczba to stopień oczyszczenia mąki – im jest większa, tym lepiej. Do najbardziej oczyszczonej mąki zalicza się mąkę pszenną, a do najmniej – razową.
Chleb pszenny jest lekkostrawny, ale w zamian ma więcej węglowodanów i skrobi. Mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B, cynku, manganu i magnezu w porównaniu do mąki pszennej. Dodatkowo ma w sobie bardzo dużo błonnika, co usprawnia pracę jelit i metabolizm.
Lista zawartości kalorii w pieczywie od tych najmniej do najbardziej kalorycznych
Wybrane produkty zbożowe i ich kaloryczność:
chleb żytni razowy | 197 kcal |
bułka kajzerka | 228 kcal |
chleb żytni | 243 kcal |
chleb pszenny | 251 kcal |
bułka grahamka | 257 kcal |
chleb chrupki | 366 kcal |
wafle ryżowe | 381 kcal |
Kalorie są nie tylko w pieczywie ale też w dodatkach
Oczywiście chleb chlebowi nierówny, a ponadto dobór pozostałych składników, które zjada się z chlebem odgrywa znaczącą rolę. Nawet najmniej kaloryczne pieczywo nie będzie pomocne przy skutecznym chudnięciu, jeśli doda się do niego wysokokaloryczne produkty, takie jak np. masło, tłuste wędliny czy sery. O wiele korzystniejszym rozwiązaniem jest „iść za ciosem” – jeśli już wybiera się pieczywo o niskiej kaloryczności to warto postarać się, aby i dodatek był w formie lekkostrawnej bądź mile widzianej – porcji warzyw.
Nie każde ciemnie pieczywo ma mało kalorii
Co najważniejsze w tym wszystkim, to uważne czytanie etykietek. Bo o tyle, o ile powinno się wybierać raczej chleby o kolorze ciemnym, to często w ten sposób można natknąć się na pułapkę. Otóż chodzi o to, iż wielu producentów żywności stosuje zabiegi, dzięki którym ich produkty – niezbyt zdrowe – swoim wyglądem przypominają te, które takimi być powinny. W normalnej wersji „nieoszukanej” to błonnik pokarmowy sprawia, że kolor chleba różni się od chleba pszennego, ponieważ gromadzi się on głównie w zewnętrznej warstwie ziaren, a co za tym idzie zawierają go więcej właśnie chleby o niskim przemiale. Ten sam błonnik jeszcze korzystniej wpłynie na organizm w połączeniu z odpowiednią ilością płynów, jakie równolegle będą dostarczane w codziennym jadłospisie.
Dietetyczny niskokaloryczny chleb możemy upiec samemu
Często dobrym rozwiązaniem jest upieczenie chleba własnoręcznie. Wtedy ma się gwarancję jakości i smaku w jednym możecie posilić się podanym tu przykładowym przepisem, albo jak kto woli wymyśleć swój.
Składniki:
- 200g kefiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka* otrębów pszennych
- ½ szklanki* płatków orkiszowych
- ½ szklanki* płatków owsianych górskich
- ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych
- ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego
- ¼ szklanki* ziaren słonecznika
- ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania
* szklanka o poj. 250 ml
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wkładamy do formy keksowej. Wykładamy ją wcześniej papierem do pieczenia a następnie umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Pieczemy ok. 60 min.
Gotowe!