Krwisto-brunatnym wygląd i cierpki smak- tak można scharakteryzować ten napar. Nie należy jej pić z cukrem, ani z innymi substancjami słodzącymi ze względu na to , iż wszelkiego rodzaju słodziki zabijają jej cenne wartości. Zaliczana jest do gatunku czerwonych herbat, choć niektórzy uważają ją za odrębny gatunek herbaty. Podobnie jak biała herbata, produkowana jest wyłącznie w Chinach w prowincji Yunnan od czasów dynastii Tang, czyli od 1700 r. p.n.e.. Roślina, z której sporządza się ten gatunek herbaty jest hodowana i dojrzewa w ciemnych, górskich grotach. Im dłużej dojrzewa tym jakość i właściwości surowca do wytwarzania tego czerwonego napoju są lepsze. Najdroższe herbaty czerwone powstają nawet z roślin liczących 60 lat. Oczywiście receptura wytwarzania tego naparu stanowi ścisła tajemnicę chińskich producentów. Wiadomo jednak że herbat. podlega częściowej fermentacji. Pu-Erh istnienie swoje zawdzięcza przypadkowi – powodzi w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń do wyschnięcia i zapomniano o nich. Znaleziona po latach nie zachęcała do konsumpcji ale szybko odkryto jej walory dietetyczne. Dzięki procesowi częściowej fermentacji i długiemu okresowi dojrzewania i leżakowania zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości.
Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych:
- alkaloidy,
- flawonoidy,
- aminokwasy,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- selen
- witaminę E.
Ponadto w jej składzie znajdziemy kofeinę (teina), mangan, fluor, olejki eteryczne i białka. Do właściwości leczniczych tej herbatki możemy zaliczyć:
- Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
- Obniża poziom cholesterolu
- Pomaga w koncentracji
- Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
- Hamuje zmiany miażdżycowe
- Poprawia pamięć
- Reguluje przemiany materii
- Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
- Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
- Przyspiesza trawienie alkoholu
- Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
- Reguluje działanie układu pokarmowego
- Ma właściwości moczopędne
- Obniża ciśnienie
- Wzmacnia organizm.
Gatunki herbaty Pu-Erh wytwarzane w Chinach to:
Pu-Erh- Czerwona herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych. Daje ciemnobrunatny i ?gęsty? napar o ziemistym smaku.
Pu-Erh 13 lat- Starsza, szlachetniejsza odmiana herbata Pu Erh. Posiada jeszcze mocniejszy smak i słodkawy aromat.