Rodzaje zielonej herbaty

202
Rate this post

Na pstrzeni prawie 5000 lat powstało kilkadziesiąt rodzajów zielonej herbaty. Każda z nich wyróżnia się innym smakiem, aromatem, naparem i właściwościami. Różnią się od siebie także sposobem parzenia. Poniżej przedstawiam 7 najważniejszych rodzajów zielonej herbaty. 

GUNPOWDER  – po angielsku proch strzelnicy. Tą nazwę przybrała od wyglądu. Jest ona zwinięta w małe kulki, które podczas zaparzanie się rozwijają i pulchną. Parzymy ją około 4 minut zalewamy wodą o temperaturze 70 stopni.

NATURAL LEAF – Jest to herbata polecana przede wszystkim dzieciom, ponieważ zawiera najmniej teiny ze wszystkich  herbat zielonych. Ma bardzo delikatny smak, a jej napar jest lekko zielony. Parzymy ją w temperaturze tylko 50 stopni przez 4 minuty.

CHUN ME – Liście są podobne do kształtu brwi. Charakteryzuje się dużą zawartości teiny. Dzięki czemu ma dużo mocniejszy smak. Parzymy ją w temperaturze 75 stopni około trzech minut.

MATCHA – Jest to herbata wysokogatunkowa. Listki tej herbaty są zmielone w postać pudru. Uzyskany napar charakteryzuje się intensywnym zielonym kolorem. Zawiera o wiele więcej witamin niż pozostałe rodzaje zielonej herbaty. Zalewamy ją wodą o temperaturze 90 stopni.

LUNG CHING– (Studnia smoka) nazwę taką dostała, ponieważ podczas jej parzenia liście przypominają ruchy smoka. Jest to jedna z najstarszy odmian. Niegdyś podawana mnichom, aby odpędzić złe myśli. Zawiera duże ilości katechiny, które mają działanie anty nowotworowe. Zalewamy wodą o temperaturze 75 stopni i parzymy przez 4 minuty.

GENMAICHA – Bardzo ciekawa odmiana jest wymieszana z prażonym ryżem i kukurydzą. Zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni i parzymy 2 minuty.

GYOKURO – (Drogocenna rosa) uważana jest za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Swój niezwykły smak zawdzięcza drogiemu procesowi produkcji. Trzy tygodnie przed zbiorem podczas nawiązywania się pączków plantacja jest przykryta matami bambusowymi. Nie pozwalają  one słońcu zniszczyć garbników oraz teiny.  Zrywa się ją wczesną wiosną z młodych pięknych listków. Parzymy ją wodą o temperaturze 60 stopni  przez 2 minuty.