Jak wybrać serek homogenizowany? Domowe serki [przepisy]

180
Rate this post

Dziś trochę o popularnych serkach

Jak produkuje się serki homogenizowane?

Serek homogenizowany to produkt mleczarski wytwarzany z twarogu, często z dodatkiem śmietanki. Na rynku spożywczym znajdziemy to w dwóch wariantach – naturalny i smakowy – owocowy, czekoladowy czy waniliowy. Takie serki są źródłem m.in wapnia i białka.

Czy smakowe serki homogenizowane są zdrowe?

Serki homogenizowane smakowe – jeden z najbardziej lubianych produktów przez dzieci (i nie tylko), niestety bardzo często z paskudny składem. Bardzo trudno jest znaleźć taki serek bez tony cukru w składzie. Także próżno szukać wysokiej zawartości samych owoców – mimo wielu zapewnień producentów – w niektórych truskawkowych jest jedynie 3-4 truskawki na 100 g produktu.

Jak przygotować domowy serek?

Dlatego ja zawsze polecam najprostsze rozwiązania – takie serki zrobić samemu. Trwa to dosłownie chwilę, a przy okazji unikniemy solidnej dawki cukru w produkcie. Szczególnie jest to fajny myk dla małych dzieci, które częściej nie są tak jak dorośli przyzwyczajone do słodkiego smaku.

Jakie serki homogenizowane są polecane przez dietetyka?

A co jednak jeśli potrzebujemy czegoś na szybko? Proponuję wybierać mniejsze zło:

– waniliowe: Rolmlecz, Łowicz, Świeżuch, Mlekovita (Darek) Piątnica, EkoŁukta, OSM ŁOWICZ (serek łowicki).

– owocowe: Jogurt Bio Bakoma, Piątnica Jogurt typu greckiego z owocami.

A dla przestrogi skład popularnego serka na głoda: twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna.

1. Domowy serek (zdjęcie w nagłówku). 

Domowy i bez zbędnych dodatków ✔. Sto procent zdrowia i smaku.

Ile razy słyszałeś reklamę jogurtu z dużymi kawałkami owoców lub serka, który jest metodą na głoda? W składzie pierwszego znajdziemy cukier i AŻ ok. 9%-ową zawartość owoców, drugiego zaś – cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Dalej uważasz, że to fit drugie śniadanie?

Mój domowy serek to prostota w najczystszej postaci:- opakowanie serka naturalnego (np. #bieluch) – jedna nektarynka- kilka orzechów.

2. Domowy serek malinowy. 

 

Domowy serek malinowy:

– opakowanie serka homogenizowanego (np. Bieluch),

– 2 garście słodkich malin,

– szczypta wiórek kokosowych.

Nawet jeśli go delikatnie posłodzimy to nadal taki serek ma przewagę nad większością sklepowych. Wystarczy zblendować maliny i serek. I cały myk!

Poprzedni artykułParzenie kawy
Następny artykułDieta a grupa krwi
Ewa Adamczyk
Dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem. Chętnie udzielę rad i pomocy na temat diety, odchudzania oraz zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. W razie jakiś pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu ewa2020adamczyk@gmail.com